Korupcija un atkarība no noskaņojuma pārmaiņām ASV: Jurkāns novērtējis perspektīvu Latvijā

© Sputnik / Sergey MelkonovЛатвийский политик Янис Юрканс
Латвийский политик Янис Юрканс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Uz jauno valdību var necerēt un labklājību Latvijā negaidīt, uzskata valsts bijušais ārlietu ministrs Jānis Jurkāns.

RĪGA, 25. janvāris — Sputnik, Jevgēņijs Ļeškovskis. Maskavas namā Rīgā notika pirmais "Tautas laukums", ko organizēja Grigorija Zubareva un Arnolda Babra Brīvās žurnālistikas fonds.

Iepriekš jau vēstīts, kā krievvalodīgajā televīzijas ēterā Baltijas valstīs populārākais TV darbinieks, producents un politiskais konsultants Grigorijs Zubarevs sadarbībā ar draudīgākā specdienesta – Satversmes aizsardzības biroja (SAB) – bijušo darbinieku, uzņēmēju Arnoldu Babri sāka neparastu projektu "Tautas laukums"  daudzsološā Brīvās žurnālistikas fonda darbības ietvaros.

Figūru izvietojums

Tā nu sapulcējās pirmais "laukums" Maskavas nama galvenajā zālē. Projekta dalībnieki diskutēja par tēmu "Haoss nav klozetos, haoss ir galvās".

© Sputnik / Sergey MelkonovTelevīzijas raidījumu vadītājs Grigorijs Zubarevs
Korupcija un atkarība no noskaņojuma pārmaiņām ASV: Jurkāns novērtējis perspektīvu Latvijā - Sputnik Latvija
Televīzijas raidījumu vadītājs Grigorijs Zubarevs

Zālē, kur pulcējās vienkāršie iedzīvotāji, žurnālisti un politiķi, bija brīvie mikrofoni – visiem tika dāvāta iespēja piedalīties "Tautas laukumā". Spīkeru vidū uz skatuves kāpa oficiālā un alternatīvā viedokļa pārstāvji, aizsegā vīdēja "melnais cilvēks" – kāda persona inkognito. 

Oficiālās varas lomu ar tās oficiālo viedokli tēloja pats Zubarevs, alternatīvo – Jānis Jurkāns, tolaik vēl jaunās Latvijas Republikas pirmais ārlietu ministrs, Tautas saskaņas partijas dibinātājs, sen jau pensijā, taču vēl joprojām – liela autoritāte politiskajā laukā.

Atkarība un korupcija

Lūk, ko pastāstīja Jurkāns, vērtējot haosa līmeni "klozetos". Viņš atgādināja, ka pirms vairākiem gadiem Eiropas Komisija nolēma identificēt korupcijas līmeni Latvijā un konstatēja, ka tas ir viens no augstākajiem Eiropā. Tie nav tukši vārdi.

Pērn Valsts ieņēmumu dienests ņēma un aplēsa, ka korupcija Latvijā sasniedzot aptuveni 5 miljardus eiro, pie tam viss valsts gada budžets – apmēram 8,5 miljardi. Tātad nelielais budžets nesaņem milzu naudu.

"Vai mēs vismaz kaut kad varēsim nosaukt vainīgos. Domāju, nekad. Latvijā viens korupcijas vilnis pārklāj otru. Un tā – visu laiku. Tagad valdībā iekļuvuši piecu partiju pārstāvji. Droši vien esmu pārāk liels pesimists, lai gaidītu no šiem cilvēkiem, kuru vidū daudzus pazīstu personīgi, vismaz kaut kādu progresīvu darbu. Var pat nelolot cerības, ka ar šo valdību Latvijā klāsies labi," – uzsvēra Jurkāns.

Viņš atgādināja, ka Latvija neatrodas vakuumā, tā ir Eiropā, kur īsts haoss valda Vācijā, Francijā, Beļģijā, Itālijā un Spānijā, bet Lielbritānija pat drīzumā pametīs ES.

© Sputnik / Sergey MelkonovGrigorija Zubareva un Arnolda Babra "Tautas laukums"
Korupcija un atkarība no noskaņojuma pārmaiņām ASV: Jurkāns novērtējis perspektīvu Latvijā - Sputnik Latvija
Grigorija Zubareva un Arnolda Babra "Tautas laukums"

"Un mēs vēl nezinām, ko rīt gaidīt no "Latvijas lielā sabiedrotā" – ASV prezidenta Donalda Trampa, kurš pirmdien pieņem vienu "galīgu lēmumu", jau piektdien pats to atceļ un uzreiz pieņem citu "galīgu lēmumu". Ko tādā trakā pasaulē darīt Latvijai, kur haosa pietiek gan klozetos, gan galvās?" – retorisku jautājumu uzdeva Jurkāns savas uzrunas noslēgumā.

Jāpiebilst, ka pavisam nesen intervijā radio Baltkom bijušais ārlietu ministrs apsolīja ar optimismu vērot notikumus Latvijā un izteicās īpaši ironiski.

Pēc pirmā "Tautas laukuma" Sputnik Latvija jau tuvākajā laikā noteikti aprunāsies ar Zubarevu un Babri par to, kā tagad tikt galā ar sarežģīto jautājumu par "necaurejamo haosu" eiropeiskajā Latvijā.

Ziņu lente
0