"Līdz traģēdijai ir tikai viens mirklis": Liepājā kaujas latviešu un krievu pusaudži

© Sputnik / Табылды КадырбековМужчина показывает разбитый кулак
Мужчина показывает разбитый кулак - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Policija konstatējusi etnisko konfliktu kūdītājus Liepājas skolēnu vidū un aicina vecākus aprunāties ar bērniem, lai pēc tam nenāktos viņus meklēt policijā. Iedzīvotāji lūgti ziņot par redzētajām sadursmēm.

RĪGA, 19. janvāris — Sputnik. Jau vairākas dienas Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Liepājas iecirknī tiek saņemta informācija par konfliktiem skolēnu vidū, iespējams etnisku iemeslu dēļ, vēsta liepajniekiem.lv. Par to pastāstīja VP Kurzemes reģiona pārvaldes Liepājas iecirkņa priekšnieks Ingus Ukstiņš.

Policija aicināja iedzīvotājus būt modriem un informēt par iespējamiem kautiņiem, savukārt vecāki lūgti pārliecināties, vai tajos nepiedalās viņu bērni.

Pusaudži kārto rēķinus

Konflikts nonācis tiktāl, ka sociālajos tīklos tiek veidotas grupas, kurās pusaudžus aicina pievienoties no izrēķināties ar naidīgo grupējumu.

Марш в защиту русских школ Наш выбор. 15 сентября 2018 г. - Sputnik Latvija
Viedoklis
Runāt un rīkoties bez bailēm par to, ka latvieši apvainosies

Laiku pa laikam dažādos pilsētas rajonos sapulcējas desmitiem nepilngadīgo "abās frontes pusēs" un organizē nekārtības. Dažkārt pusaudži gūst vieglus miesas bojājumus.

Šādi skolēnu "kari" ik pa laikam uzliesmo, taču ir svarīgi nepieļaut to eskalēšanos.

Šī skolēnu konflikta iemeslus noskaidros izmeklēšana.

"Šobrīd reģistrēti vairāki notikumi. Šajā sakarā tuvākajā laikā tiks uzsākts kriminālprocess un ar procesuālām metodēm mēģināsim noskaidrot iesaistās personas, kas atbildīgas par šo rīcību un naida kurināšanu," – sacīja I. Ukstiņš.

Viņš pastāstīja, ka konfliktos piedaloties gan zēni, gan meitenes, kūdītāji ir puiši.

Kautiņš pēc kautiņa

15. janvārī Jāņa Čakstes laukumā tika piekauts pusaudzis.

16. janvārī policija saņēma ziņu, ka pie Liepājas 8. vidusskolas plānota desmitiem dažādu tautību skolēnu sadursme. Policija operatīvi reaģēja un sapulcējušos skolēnus izklīdināja.

Eiropas Parlamenta deputāts Andrejs Mamikins - Sputnik Latvija
"Šeit nav Krievija": latviešu nacionālisti uzbrukuši eirodeputāta automašīnai

Taču pēc tam skolēnu bars sapulcējies pie Dienvidu fortiem. Arī tur iejaukusies policija, bet vēlāk saņemta ziņa, ka pusaudži vēlāk sapulcējušies vēlreiz un sakāvušies. Par to policijai sīkākas informācijas nav.

Pateicoties skolu un sociālo pedagogu atbalstam noskaidrotas personas, kas šīs tikšanos plānoja un organizēja. Tie pārsvarā ir 2002./2003.gadā dzimuši jaunieši. Policija ar viņiem sazinājusies pa tālruni un brīdinājusi par atbildību, kas draud par šādu rīcību.

Skolēni, kas nonākuši policijas redzeslokā, ir no dažādām pilsētas mācību iestādēm - 8.vidusskolas, J.Čaktes Liepājas 10.vidusskolas, Liepājas Raiņa 6.vidusskolas, 12.vidusskolas.

"Turpmāk strādāsim gan ar šīm, gan pārējām iesaistītām personām, lai novērstu šādus gadījumus turpmāk," – uzsvēra Liepājas iecirkņa priekšnieks.

Nopietns signāls

"Ik pa laikam šādi uzplūdi jauniešu vidū parādās, ar vēlmi sevi apliecināt un parādīt. Rezultātā tiek pulcēti klasesbiedri un citi skolēni, ar mērķi par kaut ko atriebties citiem skolēniem. Policija šo signālu uztvērusi nopietni," – atzīmēja VP Kurzeme reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja priekšnieks Gints Ešenvalds.

Viņš aicināja vecākus aprunāties ar bērniem, lai nav "jābrauc pakaļ savam bērnam uz policiju".

"Par tiem bērniem, kurus jau esam piefiksējuši, ziņosim gan vecākiem, gan skolām, lai šādu gadījumu vairs nebūtu. Jo līdz traģēdijai ir tikai viens mirklis, jo bērni neapzinās, kādas sekas var iestāties no miesas bojājumu nodarīšanas," – uzsvēra G. Ešenvalds un atgādināja, ka Latvijā jau ir bijuši precedenti, kad jauniešu kautiņi beidzas ar letālām sekām.

"Mums ir daudz piemēru, tam, kad konflikts sākas it kā nevainīga iemesla dēļ un pēc tam pāraug traģēdijā," - viņš piebilda.

Latvijas karogs - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Vai nu zābakus laizīt, vai pa purnu..." Baltijas rusofobu tukšās cerības

Policija lūdza vecākus kontrolēt bērnu nodarbības pēc skolas un laika pavadīšanu internetā. Šajā gadījumā informācijas apmaiņa notikusi Facebook, taču pieaugušajiem iesaka painteresēties par bērnu saraksti WhatsApp un Instagram.

Iedzīvotāji, kuri ieraudzījuši jauniešu pulcēšanos vai kautiņu, lūgti ziņot policijai, zvanot pa tālruni 110.

Policija pievērsa arī uzmanību video ierakstam sociālajos tīklos, kurā redzams kautiņš pie Liepājas Valsts tehnikuma.

To publicējis Facebook apmeklētājs Aigars Prūsis. Viņš atzīmēja, ka Klaipēdas iela atgādinājusi ainu no filmas par policijas pakaļdzīšanos.

Ziņu lente
0