Papule: valstī trūkst latviešu valodas skolotāju

© Sputnik / Sergey MelkonovУчебники на русском и латышском языках
Учебники на русском и латышском языках - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pie latviešu valodas skolotāju trūkuma vainojama valsts politika – pedagogu apmācībā nav ieguldīti līdzekļi.

RĪGA, 18. janvāris — Sputnik. Latvijas skolās vērojams angļu un latviešu valodas skolotāju trūkums, radio Baltkom ēterā pastāstīja Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas locekle Evija Papule ("Saskaņa").

"Jau zināmu laiku Latvijā pietrūkst angļu valodas skolotāji. Taču latviešu valodas kā dzimtās valodas skolotāju trūkums ir visai jauna tendence. Tas nozīmē, ka latviešu valodas skolotāju trūkst ne tikai krievvalodīgo skolās, bet arī latviešu skolās," – stāstīja deputāte.

Viņa bilda, ka šādu stāvokli radījusi budžeta vietu samazināšana specialitātē "latviešu valodas skolotājs latviešu skolās" augstskolās.

"Skolotāji netiek gatavoti, cilvēki neiet uz augstskolām. 26 gadus esmu nostrādājusi Latvijas universitātē, tāpēc zinu, ka katru gadu samazinājās budžeta vietu skaits šajā specialitātē. Tieši tāpēc samazinājies cilvēku skaits, kuri vēlas to apgūt. Dažus gadus valdīja viedoklis, un tas joprojām izskan, ka skolotāju darba tirgū ir ļoti daudz, bērnu skaits samazinās, ņemiet viņus... No kurienes? Ja skolotāji skolu pamet, viņi vairs atpakaļ nenāks," – uzsvēra Papule.

Учебный класс - Sputnik Latvija
Viedoklis
Latvijas Saeima atradusi potenciālus skolotājus kriminālnoziedznieku vidū

Politiķe atklāja, ka trūkst arī angļu valodas pasniedzēju, taču šeit situācija ir citāda.

"Savulaik skolotāji aizgāja uz privāto jomu – strādāt par mājskolotājiem un tā tālāk. Vēlāk viņi sāka pakāpeniski atgriezties," – viņa atgādināja.

E.Papule atklāja, ka Izglītības komisija izskata iespējas problēmas risināšanai, piedāvāts arī darbu apvienošanas variants: latviešu valodas skolotājs varētu mācīt gan latviešu, gan mazākumtautību skolā.

Aptaujā šī mācību gada sākumā tikai 35% skolu direktori paziņoja, ka pedagogu kolektīvs ir pilnībā komplektēts. Skolās trūka fizikas, matemātikas un ķīmijas, angļu un latviešu valodu pasniedzēju.

Ziņu lente
0