"Rīgas Satiksme" vēlas piedzīt desmit miljonus no Škoda

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Uzņēmums "Rīgas Satiksme" rīkos jaunu konkursu zemās grīdas tramvaju un trolejbusu iegādei.

RĪGA, 15. janvāris – Sputnik. Pašvaldības pasažieru pārvadātājs "Rīgas Satiksme" grasās piemērot sankcijas pret Škoda koncernu par pasūtīto trolejbusu un tramvaju piegādes termiņu pārkāpšanu, paziņoja "Rīgas Satiksme" valdes priekšsēdētāja vietas izpildītājs Anrijs Matīss LTV7 "Bez apvainošanās" raidījuma ēterā.

2016. gadā "Rīgas Satiksme" noslēdza līgumu ar kompāniju Škoda Transportation par 20 zemās grīdas tramvaju iegādi, kuri būtu derīgi pasažieriem ar īpašām vajadzībām un ierobežotu mobilitāti un droši ekspluatācijā bez jebkādām esošās sabiedriskā transporta infrastruktūras izmaiņām.

Трамвай на улице Кришьяня Барона в Риге - Sputnik Latvija
"Kapu tramvajs" kļuvis par Rīgas korupcijas skandāla upuri

Pirmie trīs tramvaji no jaunās partijas tika piegādāti Rīgai 2018. gada pavasarī, savukārt pārējos uzņēmums tā arī nav sagaidījis. Tagad "Rīgas Satiksme" grasās piedzīt no Škoda piecus miljonus eiro soda naudā un iepriekš iemaksāto avansu – vēl piecus miljonus.

Šobrīd, pēc Matīsa sacītā, notiek pārrunas ar auditoriem, "lai pārliecinātos, ka mums ir pareizi vērtējumi".

"Kad tas tiks izdarīts, mēs oficiāli vērsīsimies rakstiski pie piegādātājiem. (…) Līgumā ir konkrētas pasūtītāja un piegādātāja saistības, tostarp sankcijas, ja transports netiek piegādāts savlaicīgi," paskaidroja Matīss.

Viņš norādīja, ka runa nav tikai par to transportu, kurš vēl nav saņemts, bet arī par tiem tramvajiem un trolejbusiem, kuri saņemti iepriekš – taču pēc noteiktā termiņa. Turklāt jaunos tramvajus un trolejbusus šī konkursa ietvaros "Rīgas Satiksme" nesaņems – līgumu derīguma termiņš beidzās 2017. gadā.

Трамвай из Латвии в Мариуполе - Sputnik Latvija
Latvija pārdevusi Ukrainai vecu tramvaju

"Ja jūs esat pasūtījuši veļas mašīnu, jūs taču negaidīsiet gadu, divus, trīs – kamēr to atvedīs. Jūs nopirksiet jaunu," komentēja viņš.

"Mēs plānojam noslēgt jaunu (līgumu). Ja būs iespēja, sarīkosim jaunu konkursu, kurā uzvarēs labāka un ekonomiski izdevīgāka piedāvājuma iesniedzējs," paziņoja Matīss. Turklāt viņš neizslēdz iespēju, ka Škoda var arī neuzvarēt jaunajā tenderī.

Atzīmēsim, ka korupcijas izmeklēšana "Rīgas Satiksmē" notiek tieši saistībā ar transporta iepirkumiem – zemās grīdas tramvaju iegādi 2016. gadā un trolejbusu un autobusu iegādi 2013. gadā. Šajā lietā arestēto vidū ir arī Škoda Transportation amatpersona Vladislavs Kozaks.

Ziņu lente
0