Ārsts: kopš 90. gadiem Latvijā dubultojusies mirstība no vēža

© Sputnik / Юрий Стрелец / Pāriet pie mediju bankasСеанс лучевой терапии с использованием медицинского линейного ускорителя Varian medical systems
Сеанс лучевой терапии с использованием медицинского линейного ускорителя Varian medical systems - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mirstība no vēža Latvijā saglabājas augsta arī tāpēc, ka cilvēki negrib veikt izmeklējumus, kuri palīdzētu diagnosticēt slimību agrajās stadijās, paziņoja ģimenes ārsts Ainis Dzalbs.

RĪGA, 15. janvāris – Sputnik. Mirstības no onkoloģiskajām saslimšanām Latvijā kopš 90. gadiem līdz mūsdienām pieaugusi praktiski divas reizes, iedzīvotāji joprojām pievērš maz uzmanības agrai diagnostikai, paziņoja LTV rīta ēterā ģimenes ārsts Ainis Dzalbs.

"Bieži vien baidāmies no iespējamām sliktām ziņām. Viena lieta ir dzīvesveids, otra agrīnā diagnostika. Mūsu kopīgais darbs ir laicīgi diagnosticēt," pateica Dzalbs.

Slimību profilakses un kontroles centrs 14. janvārī uzsāka sabiedrības informēšanas kampaņu "Neriskē ar ieguldīto!", lai pastāstītu Latvijas iedzīvotājiem savlaicīgas vēža atklāšanas programmas priekšrocības, kā arī lai motivētu iedzīvotājus veikt skrīningu.

Iepriekšējās kampaņās, pēc Dzalba sacītā, uz aicinājumu pārbaudīties atsaucās vien 20-25% sieviešu.

Операция в клинике - Sputnik Latvija
Onkologs stāsta par galvenajiem vēža simptomiem

"Kampaņa ir kārtējais valsts atgādinājums laicīgi pievērsties diagnostikai. Mēs laika gaitā mēģinām pārliecināt pacientus par izmēģinājumu lietderību. Ja pacients neieklausās pirmajā reizē, tad otrajā, trešajā rezultāts būs. Ģimenes ārstu prakses darbs ir visu izskaidrot, motivēt," pateica Dzalbs.

Vēža agrīnās diagnostikas programma darbojas Latvijā kopš 2009. gada – tā ietver piena dziedzeru, dzemdes kakla, zarnu onkoloģisko slimību pārbaudes. Konkrēto vecuma grupu pacientu izmeklēšanu apmaksā valsts, un pacienta iemaksa šādos gadījumos netiek iekasēta.

Pērnā gada beigās Eurostat publicēja 2015. gada ES datus par mirstību no vēža. Saskaņā ar statistiku, katra ceturtā nāve Eiropas Savienībā notiek dēļ vēža. Latvijā šis rādītājs ir nedaudz zemāks: 20,8% no visām nāvēm iestājās vēža slimību rezultātā. Vīriešiem šis rādītājs ir augstāks – 23,3%, sievietēm – 18,8%.

Visaugstākā mirstība no vēža ir reģistrēta Slovēnijā (32%), Nīderlandē (30%), Dānijā (32,4%), viszemākā – Rumānijā un Bulgārijā (attiecīgi 19,7% un 16,4%).

Ziņu lente
0