Dombrovskis: visas pāriešanas uz eiro cerības ir materializējušās

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Piecus gadu pēc Latvijas pāriešanas uz eiro toreizējais valsts premjerministrs Valdis Dombrovskis ir apmierināts ar pieņemto lēmumu.

RĪGA, 7. janvāris – Sputnik. Ja pirms pieciem gadiem Latvija nebūtu ieviesusi eiro, investīciju apjoms valstī būtu par 5% mazāks, paziņoja Eirokomisijas viceprezidents eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis Latvijas Radio ēterā.

Latvija iestājās eirozonā 2014. gada 1. janvārī, kad valsts premjerministrs bija Valdis Dombrovskis. Pēc viņa domām, Latvija ir veiksmīgi pārgājusi uz Eiropas kopīgo valūtu "gan tehniskā, gan ekonomikas nozīmē".

Вид на Старый город - Sputnik Latvija
Pasvītroja Lietuvas nabadzību: kāpēc lietuviešus neapmierina eiro ieviešana

Ienākšanas eirozonā galvenie plusi ir redzami Latvijas Bankas detalizētajā analīzē.

"Faktiski visas tās lietas, par ko mēs runājām arī pirms (eiro – red.) ieviešanas, - gan samazinātas procentu likmes, gan samazinātas valūtas konvertācijas izmaksas, gan finansējuma pieejamības uzlabošanās, visas šīs lietas ir materializējušās," atzīmēja Dombrovskis.

Latvijas Bankas vērtējumi liecina, ka pāreja uz eiro veicinājusi arī investīciju piesaisti. Bez šī soļa, piebilst Dombrovskis, to apmērs būtu par 5% mazāks.

"Visas cerības, kuras bija saistītas ar eiro ieviešanu, ir materializējušās. Varbūt tiešām vairāk tika sagaidīts tieši šajā investīciju jomā," pateica politiķis.

Мужчина закрывает портфель - Sputnik Latvija
Ekonomikas izaugsme Latvijas gaumē: firmas tiek slēgtas neredzētā ātrumā

Pēc Dombrovska domām, piesaistīto investīciju apjomu Latvijā ietekmējusi ģeopolitiskā nestabilitāte saistībā ar konfliktu starp Krieviju un Ukrainu, kas ietekmējis visa reģiona pievilcību investoriem. Tiesa, ir arī citi faktori, piemēram, iekšējie.

"Pēdējā gada laikā esam redzējuši naudas atmazgāšanas skandālus, piemēram, korupcijas skandālus Rīgas domē un tā tālāk. Protams, tas viss arī negatīvi ietekmē valsts tēlu un potenciāli negatīvi ietekmē investīcijas," paziņoja Dombrovskis.

Ziņu lente
0