Pameditēsim uz valsts rēķina: kā Latvijas ierēdņi "meklēja sevi" par 6000 eiro

© pixabayДевушка занимается йогой
Девушка занимается йогой - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Budžeta apmaksātajai meditācijai jāpasargā ierēdņi no profesionālās izdegšanas un jāpalīdz viņiem labāk dzirdēt iedzīvotāju vēlmes.

RĪGA, 4. janvāris – Sputnik. Valsts kanceleja organizējusi apzinātības treniņus augstākā mēroga ierēdņiem, lai viņi "pamostos", "atrastu sevi" un apgūtu "ķermeņa skenēšanas meditāciju", raksta la.lv.

Kursus izgāja divdesmit valsts iestāžu vadītāji un vietnieki. Viņus apmācīja teologs Juris Rubenis no "Integrālās izglītības institūta" un izziņas, atjaunotnes un kultūras centra "Miervidi" pārstāvji Sandis Kristars Dūšelis, Evija Apine un Indra Majore Dūšele.

Skarbā krievu joga: rīta vingrošana salā - Sputnik Latvija
Video
Skarbā krievu joga: rīta vingrošana salā

"Integrālās izglītības institūts" tika dibināts 2017. gadā, tas piedāvā personīgās pilnveidošanas programmas un treniņus plašāka konteksta likumsakarību redzīguma spēju veicināšanas treniņus.

Kurss "Apzinātības treniņi vadītājiem" izmaksā 660 eiro bez PVN tikai par vienu dalībnieku. Tajā ietilpst 4,5 stundu ilgas nodarbības reizi nedēļā, un cenā iekļauta kafijas pauze.

Taču Valsts kancelejai "institūtā", acīmredzot, piedāvāja izdevīgāku cenu.

"Plānotais budžets apzinātības treniņiem bija paredzēts ne vairāk kā 6600 eiro bez PVN, un nepieciešamais pakalpojums bija apzinātības treniņu vadīšana augstākā līmeņa vadītājiem divām grupām vismaz 16 stundas," - pastāstīja Valsts kancelejas pārstāve Sabīne Spurķe.

Saskaņā ar noteikumiem, tika izpētītas cenas, un no trim pretendentiem tika atlasīti divi, ar katru no tiem tika noslēgts atsevišķs līgums.

"Desmit nodarbības 20 cilvēku grupai un sešu mēnešu pēcprogrammas mentoringa prakse maksā 3000 eiro plus PVN," - piebilda Spurķe.

Spriežot pēc kursa apraksta, valsts ierēdņi apguvuši plašu prasmju spektru – sākot no meditācijas un apzinātības pamatprincipiem un beidzot ar fenomeniem un krīzēm, kuras saistītas ar meditatīvajām praksēm, un to atrisināšanas metodēm. Viņi mācījās apzinātības tehniku un "sevis atrašanas" un "pamošanās" metodes.

Дога: йога с собаками - Sputnik Latvija
Kā sasniegt harmoniju: joga ar suņiem kļūst arvien populārāka

Uz lūgumu paskaidrot, ko iemācījās valsts iestāžu ierēdņi treniņos, Valsts kancelejas direktora vietniece Baiba Medvecka atbildēja:

"Mēs dzīvojam straujā un informācijas pārbagātā pasaulē. Tajā pašā laikā lielu lomu ieņem viedokļu dažādība, ko valsts pārvaldē būtu jāsaprot kā dažādu mērķgrupu – uzņēmēju, nevalstisko un sociālo partneru, iedzīvotāju – iesaistīšana politiku veidošanā un lēmumu pieņemšanā."

Pēc viņas sacītā, Rubeņa lekcijas un apzinātības praktizēšana ļauj mainīt domāšanu, aiziet no "pareizajiem" – bieži vien kategoriskiem – viedokļiem pie atvērtuma un plašāka konteksta uztveršanas.

"Domāju, ka mums, valsts pārvaldē nodarbinātajiem, ir jādara viss labākais, lai pakalpojumu saņēmēji justu, ka viņus patiesi uzklausa un lēmumu pieņemšana balstās uz plašāku kontekstu, domājot no nākotnes perspektīvām," - paskaidroja Medvecka.

Viņa atgādināja, ka, saskaņā ar 2018. gadā rīkoto valsts pārvaldes pētījumu, tieši augstākā līmeņa vadītāji ir pakļauti izdegšanas riskam, savukārt ar treniņu palīdzību viņiem palīdz tikt galā ar šiem riskiem, jo "tikai tāds vadītājs, kurš spēj pārvaldīt sevi, var vadīt citus".

"Un nevar noliegt, ka ikviena iedzīvotāja interesēs ir, lai lēmumu pieņemšana būtu viedu, atvērtu un uz sadarbību vērstu vadītāju rokās," - uzsvēra Medvecka, kura uzskata treniņus par ieguldījumu kopīgajā labumā.

Ziņu lente
0