"Rīgas Satiksme" lietas dalībnieks saņem 2400 eiro mēnesī par nekā nedarīšanu

© Sputnik / Sergey MelkonovРижская дума
Рижская дума - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nilam Ušakovam neizdodas atlaist Satiksmes departamenta direktoru Vitāliju Reinbahu, kaut gan viņš ir atstādināts no darba jau vairāk kā pirms diviem gadiem; nākas izmaksāt algu gan viņam, gan vietas izpildītājam.

RĪGA, 27. decembris – Sputnik. Jau vairāk nekā divus gadus Rīgas domes Satiksmes departamentu vada Emīls Jakrins, taču oficiāli viņš skaitās tikai direktora pienākumu izpildītājs. Departamenta direktors Vitālijs Reinbahs nestrādā, taču saņem algu vairāk nekā divu tūkstošu eiro apmērā mēnesī, raksta avīze Diena.

Rīgas dome jau labu laiku tiesājas, lai atbrīvotu viņu no amata, taču neveiksmīgi.

Мэр Риги Нил Ушаков - Sputnik Latvija
Gasparjans: Ušakovs sagrāvis "krievu darbu" līdz pamatiem, laiks viņu norakstīt

Satiksmes departamenta pārstāve Una Ahuna-Ozola apstiprināja, ka, neskatoties uz nekā nedarīšanu, Reinbaham joprojām pienākas 2438 eiro alga mēnesī. Jakrina alga ir par simts eiro mazāka – 2305 eiro mēnesī. Gan viena, gan otra summa norādīta pirms nodokļu nomaksas.

Tiesa, saskaņā ar informāciju domes portālā, šī gada novembrī Jakrinam izmaksāts 2601 eiro, savukārt Reinbaham – 1029 eiro.

Dome vairākkārt centusies tikt vaļā no nevēlamā darbinieka. 2016. gada augustā Rīgas mērs Nils Ušakovs izteica neuzticēšanos Reinbaham, taču nespēja viņu atlaist – pret to iebilda arodbiedrība.

Saskaņā ar TV3 informāciju, Ušakova rīkojumā bija rakstīts, ka Reinbahs neievēroja remontdarbu termiņus un slikti organizēja darbu, taču juridisku pierādījumu vietā mērs atsaucies uz mediju paziņojumiem.

Savu atstādināšanu no amata Reinbahs apstrīdēja tiesā, un visas instances izšķīra lietu par labu viņam. Turklāt Reinbahs izmantoja iespēju doties bērna kopšanas atvaļinājumā, lai viņu pēc iespējas ilgāk nevarētu atlaist līdz galam.

Pēc ilgas prombūtnes 2017. gadā Reinbahs atgriezās pie darba, taču Ušakovs noteica viņam dīkstāvi – Darba likumdošanā tā tiek apzīmēta situācija, kad darba devējs neiekārto darbā darbinieku vai arī neveic nepieciešamās darbības, lai viņu iekārtotu darbā.

Здание Рижской думы на Ратушной площади - Sputnik Latvija
Tas ir nekorekti, un jāpadomā arī par naudu: problēmas ar Rīgas domes atlaišanu

Pēdējais Rīgas Latgales priekšpilsētas tiesas lēmums bija par labu Reinbaham – lietas izskatīšana tika slēgta, pamatojoties uz to, ka pretenzijas izvirzījusi persona, kuras nav šādu tiesību.

Lietu iesniedza tiesā dome – tādējādi tā centās pārtraukt darba attiecības ar Reinbahu. Pašvaldības pārstāvis Uģis Vidauskis pastāstīja, ka dome apstrīdēs šo lēmumu. Viņš paskaidroja, ka, saskaņā ar likumu, darba attiecības iespējams izbeigt uz darbinieka iesnieguma pamata, kas nenotika, pēc pušu vienošanās, kas arī nenotika, vai arī līgumu lauž darba devējs – šajā sakarā arī notiek lietas izskatīšana.

Ar pašu Reinbahu sazināties neizdodas.

Iesaistīja Valsts kontroli

Šī gada 14. februārī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija nosūtīja vēstuli Valsts kontrolei un lūdza izvērtēt, cik lietderīgi Rīgas dome izmanto līdzekļus, izmaksājot algu diviem Satiksmes departamenta vadītājiem.

Вилнис Кирсис - Sputnik Latvija
"Nebrīnos, ka pie Rīgas domes piebrauca KNAB "busiņš": Ķirsis par korupciju

Valsts kontroles pārstāvis Reinis Grāvītis apstiprināja vēstules saņemšanu, taču norādīja, ka atbilstoši likumam Ministrija pati drīkst uzraudzīt pašvaldības darbību likumību.

Kā izrādījās, divu Rīgas domes Satiksmes departamenta direktoru jautājumu Valsts kontrole sāka pārbaudīt vēl pirms Reģionālās attīstības ministrijas iesnieguma. Šogad veikta pilsētas transporta infrastruktūras revīzija, kuras laikā izskatīja arī divu departamenta direktoru jautājumu.

"Revīzija pabeigta, tās rezultātu plānots publicēt nākamā gada janvārī, kad mēs varēsim detalizētāk izklāstīt savus secinājumus," - piebilda Grāvītis.

Simts tūkstošu eiro kukulis

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) kopš 2013. gada izmeklē krimināllietu par kukuļiem Rīgas domes Satiksmes departamentā.

Муниципальное предприятия Rīgas satiksme - Sputnik Latvija
"Rīgas Satiksme" valde atkāpās no amata

Uzlabota servisa mikroautobusu ieviešanas konkursā "Rīgas Satiksmē" uzvarēja kompānija "Rīgas mikroautobusu satiksme", kura bija saistīta ar koalīcijas partijas "Gods kalpot Rīgai!" locekli Aleksandru Brandavu.

Kā ziņoja raidījums "Nekā personīga", KNAB aizturēja Reinbahu 2013. gadā sakarā ar aizdomām par to, ka Satiksmes departamenta vadītājs pieņēmis kukuli, lai uzrakstītu labvēlīgus konkursa nosacījumus. Savulaik Reinbahs vadīja arodbiedrību LABA un strādāja tur ar cilvēku, kurš tiek uzskatīts par kukuļdevēju.

Saskaņā ar "Nekā personīga" informāciju, KNAB uzskata, ka kukuli nodevis LABA darbinieks Vladimirs Bricis. Kopējā summa sastādīja simts tūkstošus eiro.

Ziņu lente
0