Dzīvnieku patversme Ulubele: pirms Ziemassvētkiem visbiežāk dzīvnieku adoptē ģimenes

© Foto : pixabayСобака в приюте для животных
Собака в приюте для животных - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dzīvnieku patversmes Ulubele pārstāvji pastāstīja, kas visbiežāk izlemj paņemt dzīvniekus Ziemassvētkos, vai adoptētie draugi bieži tiek atvesti atpakaļ un kā sagatavoties četrkājainā drauga uzņemšanai.

RĪGA, 25. decembris — Sputnik. Vairāki desmiti patversmju Vācijā vairs neļaus adoptēt dzīvniekus Ziemassvētku periodā - ik gadu pēc svētkiem daudzi mājdzīvnieki atgriežas patversmē, jo paņemti neapdomāti un pēc svētkiem kļuvuši lieki.

LNT žurnālisti nolēma noskaidrot, vai šāda tendence vērojama arī Latvijā.

Мяу-парк для бездомных кошек в Турции - Sputnik Latvija
Paradīzes dzīve: brīvprātīgie radījuši neparastu patversmi kaķiem

Dzīvnieku patversmē Ulubele korespondentus iepazīstināja ar suni Magnētu, kuru ļoti ieinteresēja sarkanais mikrofons. Jauno rotaļlietu viņš bija ar mieru atdot tikai apmaiņā pret gardumu. Reiz suns no patversmes devies uz jaunajām mājām, taču vēlāk atgriezies, jo jaunie saimnieki nav varējuši atrast kopīgu valodu ar dzīvnieku.

"Šeit patversmē uz vietas mēs tā ikdienā neesam novērojuši no viņā puses kaut kādu agresiju. Visādi citādi viņš ir ļoti rotaļīgs, paklausīgs, draudzīgs, ļoti labi satiek ar citiem suņiem, gan puikām gan meitenēm," – stāstīja dzīvnieku patversmes Ulubele pārstāvis Kristaps Sardiko.

No šīs patversmes tiek adoptēti apmēram 60 suņi mēnesī. Protams, visbiežāk cilvēki izvēlas kucēnus. Patversmē atgriezto dzīvnieku skaits nav liels – tikai daži suņi gadā.

Visbiežāk dzīvnieki atrod mājas tieši Ziemassvētkos. Nereti pēc suņiem ierodas ģimenes ar bērniem, kuriem Ziemassvētku vecītis beidzot ir atļāvis četrkājaino draugu. Negatīvas tendences, līdzīgas situācijai Vācijā, Ulubeles darbinieki nav novērojuši.

"Mēs strādājam bez brīvdienām un esam ļoti priecīgi par jebkuru atbildīgu lēmumu kad kāda ģimene ir izlēmusi dot patversmes dzīvniekam otru iespēju un sniegt mājas. Nesaprātīgi cilvēki ir vienmēr, neatkarīgi no gada laika, neatkarīgi no svētkiem," – paskaidroja patversmes Ulubele direktore Ilze Džonsone.

Dzīvniekus bieži uz mājām ņem arī vientuļi cilvēki, kuri Ziemassvētkos asi izjūt vientulību – suns vai kaķis palīdz aizpildīt šo tukšumu.

Кошка на дереве - Sputnik Latvija
Sužos atrasts dzīvnieku cietums: no būriem izglābti 45 kaķi

"Jautājums, kas notiek uz priekšu. Vai arī, kad kaut kas dzīvē mainās, šis suns un kaķis saglabā to pašu vietu, kas līdz tam. Ja tika aizpildīts vientulības gadījumā tāda kā tukšums, teiksim, neesošas attiecības, tad kas notiek tajā brīdī, kad attiecības, piemēram, izveidojas," - norādīja psihoterapeits Artūrs Miksons.

Psihologi ir novērojuši, ka dzīvnieks spēj gan nostiprināt, gan sabojāt attiecības. Mēdz gadīties, ka saimnieks visu uzmanību velta dzīvniekam, nevis savam partnerim vai bērniem.

Jāpiebilst, ka suņa adopcija ir nopietns lēmums, un speciālisti iesaka pirms tā pieņemšanas veikt vienkāršu pārbaudi: iestatīt modinātāju un divas nedēļas katru rītu un vakaru iziet uz ielas. Ja tas netraucē, cilvēks ir gatavs uzņemt četrkājaino ģimenes locekli.

Ziņu lente
0