Politika

Kučinskis: premjerministru no malas vienkārši noēdīs

© Sputnik / Sergey MelkonovМарис Кучинскис
Марис Кучинскис - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunajā Saeimā pārāk daudz partiju un cilvēku bez politiskas pieredzes un valstiskā redzējuma, uzskata Māris Kučinskis.

RĪGA, 21. decembris – Sputnik. Jebkurš premjerministra amata kandidāts no malas vienkārši tiks noēsts, paziņoja premjerministrs Māris Kučinskis (ZZS) intervijā avīzei Neatkarīgā Rīta Avīze.

Vakar Kariņš atteicās veidot valdību ar Aldi Gobzemu (KPV LV) iekšlietu ministra amatā. Atbildes kārtā KPV LV atteicās atsaukt Gobzema kandidatūru un pieprasīja Kariņam paskaidrojumus.

Празднование Нового года - Sputnik Latvija
Pasaka par stikla kalnu: kādēļ Kariņš dzer par Gobzema veselību

Turklāt prezidents Raimonds Vējonis iepriekš tajā pašā dienā teica, ka ir gatavs izvirzīt Kariņu premjerministra amatam, taču gadījumā, ja viņš cietīs neveiksmi valdības veidošanā, prezidents izmantos iespēju atrast kandidātu "ārpusē".

Kučinskis, kura partiju neiekļāva iespējamās koalīcijas sastāvā, pauda šaubas, ka Saeimā ievēlētās partijas principā ir spējīgas vienoties.

"Uztaisīt valdību no šīs Saeimas sastāva droši vien ir iespējams. (...) Un tomēr - ļoti šaubos par pozitīvu rezultātu," pateica viņš.

Iemesli tam, viņaprāt, ir vairāki. Pirmkārt, jaunajā Saeimā ir ļoti daudz cilvēku bez politiskas pieredzes un valstiskā redzējuma. Otrkārt, sadarbībai traucē partiju solījumi un meli. Savukārt, treškārt, četrām-piecām partijām būs grūti sastrādāties.

Райвис Дзинтарс - Sputnik Latvija
Apvienoties un par katru cenu atkarot Rīgu: Nacionālās apvienības prioritātes

"Jau trim partijām bija grūti sastrādāties, kur nu vēl piecām. Būs daudz vairāk kompromisu, bet ar tiem var nonākt tik tālu, ka nav pat vērts kaut ko sākt darīt - mērķis kļūst bezjēdzīgs," pateica premjerministrs.

Analizējot Kariņa mēģinājumu izveidot valdību bez ZZS, Kučinskis norādīja, ka jaunajā valdībā "viens otrs no Jaunās konservatīvās partijas (JKP) par katru cenu gribēja iekšlietu ministra amatu".

"Bet Vienotība labi saprot, kāpēc viņš nevarētu būt ministrs," pateica viņš.

Pēc viņa sacītā, JKP cenšas pastāstīt aizraujošus stāstus, demonstrējot "milzīgo ļaunumu", ko radījuši "vecie politiķi".

"Man gan ir pamatotas aizdomas, ka ne tikai vēlētāji, bet arī cilvēki, kuri atrodas šajā partijā, tiek pamatīgi mānīti no tās pašas Jutas Strīķes un Jura Juraša," paziņoja premjerministrs.

Премьер-министр Марис Кучинскис зажигает первую в Латвии смарт-елку, 2016 год - Sputnik Latvija
Novēlēs Latvijai laimīgu Jauno gadu, uzkrās spēkus un atkal – politikā: Kučinska plāni

Pēc Kučinska domām, nedrīkst atkārtoties situācija, kad par valdības vadītāju kļūst persona, kurai "tikai vajadzēs būt priekšplānā".

"Savulaik tāpat stutēja arī Laimdotu Straujumu ("Vienotība"), sak (viņai), vadīsim mēs, tev tikai vajadzēs būt priekšplānā. Straujuma savulaik atzinās, ka varas centrs ir Solvita Āboltiņa, bet viņa pati tikai sēž premjera krēslā... Bet tā jau nevar vadīt Ministru Kabinetu," pārliecināts politiķis.

"Bet šodien es jau redzu strupceļu, un jebkurš premjera kandidāts, kas nāks no malas, tiks vienkārši noēsts. Tā, piemēram, Reinis Bērziņš, Altum valdes priekšsēdētājs, ļoti gudrs cilvēks, bet viņam taču neviens neļaus strādāt," pateica Kučinskis.

Ziņu lente
0