Politika

Guntis Bojārs: kāpēc prezidents neizvēlējās "Saskaņas" kandidātu – tāpēc

© Sputnik / Sergey MelkonovПрезидент Латвии Раймондс Вейонис с супругой голосуют на избирательном участке
Президент Латвии Раймондс Вейонис с супругой голосуют на избирательном участке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izvēloties premjerministra kandidātus, prezidents sekoja vēlētāju vēlmei, taču ne to vēlētāju vēlmei, kuri balsoja par "Saskaņu".

RĪGA, 14. decembris – Sputnik. Kāpēc Latvijas prezidents Raimonds Vējonis bija vēlētājiem pretimnākošs, bet ne visiem, centās paskaidrot LTV Ziņu nodaļas galvenais redaktors, raidījuma "Aizliegtais paņēmiens" vadītājs Guntis Bojārs radio Baltkom intervijā.

Pēc Bojāra domām, prezidents, kurš izvirzīja premjerministra amatam no sākumā Jāņa Bordāna kandidatūru (Jaunā konservatīvā partija), un pēc tam Aldi Gobzemu (KPV LV), darīja to saskaņā ar vēlētāju gribas paušanu, jo šīs partijas ieguva attiecīgi 14,25% un 13,59% vēlētāju balsu.

Марш рассерженных родителей в Риге в знак протеста против реформы в русских школах - Sputnik Latvija
Apnicis gaidīt: Latvijas iedzīvotāji vēlas ārkārtas Saeimas vēlēšanas

"Prezidenta rīcības loģika ir ļoti vienkārša. Daudzi viņam pārmet, kāpēc viņš vispār nosauca Gobzema kandidatūru premjera amatam. Taču Vējonis izgāja cauri vēlētāju vēlmei. Es viņu labi saprotu. Un viņš nenovēla ļaunu šai partijai. Viņš par 90% bija drošs, ka Gobzems nekļūs par premjeru. Viņš izpildīja vēlētāju gribu," paskaidroja Bojārs.

Uz jautājumu, kādēļ tad prezidents nebija pretimnākošs tam vairākumam (19,8%), kurš nobalsoja vēlēšanās par "Saskaņu", un neizvirzīja Ministru Kabineta vadītāja amatam Vjačeslavu Dombrovski, žurnālists atsaucās uz "īpašo" attieksmi Latvijā pret šo partiju.

"Ar "Saskaņu" mums ir pavisam cits stāsts. Pat nezinu, kā lai to atrisina. No vienas puses skatoties, viena partija 100 gadus sēž opozīcijā. Varēja jau paskatīties, kā viņi strādā valsts struktūrās. No otras puses, tā ir iedalīšana latviešu, krievu partijās, ģeopolitikā… Nezinu, bet jautājums ir normāls. Pēc tās pašas lietu loģikas prezidents varēja nosaukt par premjeru arī Dombrovski. Nezinu, ko lai atbild… Kāpēc nenosauca? Tāpēc!" pateica žurnālists.

Ziņu lente
0