Bruņas ir stipras, tanki – ātri: Čehijas tehnikas liktenis Latvijā

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Pāriet pie mediju bankasТанк Т-55
Танк Т-55 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Čehu tankiem, ko tagad gatavojas remontēt Latvija, dzīve bijusi dažāda: vienu salauza "karstie igauņu puiši", otrs apdedzis noslēpumainos apstākļos, bet trešais vēl darbojas.

RĪGA, 12. decembris — Sputnik, Jurijs Melkonovs. Latvijas bruņotie spēki plāno trīs tanku T-55 AM2 kapitālo remontu, ko 2000. gadā Latvijai uzdāvināja Čehija. Divi tanki tika izlaisti Čehoslovākijā 1978. gadā, viens - 1969. gadā. Pēc remonta armija cer izmantot tankus apmācībām.

90. gadu beigās Čehija aktīvi piedāvāja visām valstīm iegādāties dažādu bruņojumu no Čehoslovākijas armijas krājumiem. Pat Latvija 1994. gadā iegādājusies no čehiem 1953. gada izlaiduma 24 prettanku 100 mm lielgabalus, kas vēl joprojām ir Zemessardzes 34. Artilērijas (34 AB) bataljona bruņojumā.

Triju tanku dzīve

2000. gadu sākumā trīs tanki aktīvi piedalījās karaspēka dzīvē. Tos uz platformām veda uz parādēm, izstādīja iedzīvotāju apskatei svētku dienās.

Разгрузка американской техники в Гаркалне 4 октября 2014 года. Архивное фото - Sputnik Latvija
Priekš kam Latvijai amerikāņu tanki un haubices uz dzelzceļa

Mēģinājums izmantot tankus mācībām nav vainagojies panākumiem – Latvijas militārpersonām ne īpaši patika dārdoša un pēc dīzeļdegvielas smirdoša tehnika. Nebija nekādu metožu personiskā sastāva apmācībai kopā ar bruņutanku tehniku, bet vietējie komandieri absolūti nevēlējās piedalīties šāda veida izrādēs.

Negaidot par tankiem ieinteresējās Igaunijas Aizsardzības spēki. Arī viņi gribēja trenēties ar īstiem padomju tankiem, jo gaidīja, ka "drīz atnāks diena, kad krievu tanku pūļi uzbruks Tallinai pa Narvas šoseju". Lai padalītos pieredzē ar igauņiem, vienu tanku uzkrāva uz platformas un nogādāja Tapas poligonā.

Tur "karstie igauņu puiši" pēc sirds patikas pabraukāja ar to pa šķēršļiem un sadedzināja tankam sakabi (vispār jāpamanās sadedzināt tankam sakabi). Tanku atveda atpakaļ uz Ādažiem un iestūma boksā.

Arī otrais tanks stāv boksā, taču šis ir apdedzis melns, krāsa tam uzbriedusi. Latvijas militārpersonas nestāsta, kad un kur viņiem izdevies sadedzināt pilnīgi derīgu mašīnu, tikai nokaunējušies novērš acis.

Trešais tanks darbojas, dažreiz tas par tiek izmantots mācībās. Tomēr ne katrs vada komandieris riskēs atvest uz mācībām neveiklu bruņotu mašīnu.

Bruņutehnikas remonts

Pagaidām nav skaidrs, kur plānots tankus remontēt. Padomju laikā Rīgā bija divas rūpnīcas šādas tehnikas remontam. 49. tanku remonta rūpnīca Brasā un Baltijas Kara apgabala Autoremonta rūpnīca — tagad tā ir firma "Russo-Balt". Remonta iekārtas šajās rūpnīcās jau sen ir iznīcinātas un pārdotas.

Labi piedāvājumi nāk no strādīgajiem lietuviešiem un poļiem, viņiem viss ir. Arī paši čehi ar prieku remontē savu tehniku, bet noliktavas viņiem ir pilnas ar rezerves daļām.

Temata turpinājums

Jau sen ļoti lielu par tankiem interesējas pauž Latvijas rekonstruktori. Tankus var izmantot dažādos kara vēstures iestudējumos.

Испанский основной боевой танк Leopard 2E - Sputnik Latvija
Eiropas ceļi un tilti tiks pielāgoti NATO tankiem

Kā izrādījās, padomju karavīri 1944. –45. gadā Baltijā iznicināja gandrīz visu vācu bruņutehniku, un šobrīd kara vēstures entuziastiem nav ko parādīt.

Tanku T-55 piedāvā pārtaisīt par vācu "Panteru". Šādā darbā Eiropā pieredze ir laba.

Šobrīd Latvijā tanku netrūkst. NATO kaujas grupas sastāvā ir amerikāņu "Abrahams", Vācijas "Leopardi", padomju T-72 un pat pašu Latvijas bruņutransportieri CVRT un 155 mm pašgājējhaubices no Austrijas. Trenējies, cik gribas!

Ziņu lente
0