Krievi asimilējušies: Latvijas patriotu rindas pieaugušas

© Sputnik / Sergey MelkonovСогласно социологическому опросу, праздновать 18 ноября собирается рекордный процент жителей Латвии
Согласно социологическому опросу, праздновать 18 ноября собирается рекордный процент жителей Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eksperti vērtē, ka pēdējo 10 gadu laikā daudzi krievvalodīgie Latvijas iedzīvotāji "pārkvalificējušies" par Latvijas patriotiem.

RĪGA, 8. decembris — Sputnik. Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra vadošā pētniece, politikas zinātņu doktore Ieva Bērziņa radio Baltkom ēterā pastāstīja par patriotisko pētījumu, kas ildzis 10 gadus.

Bērziņa paskaidroja, ka pētījums aptver laika periodu no 2008. gada līdz 2018. gadam. Ekspertu saņemtie dati liecina, ka šajā laikā būtiski pieaudzis krievvalodīgo iedzīvotāju skaits, kuri sevi uzskata par Latvijas patriotiem.  66% krievu tautības respondenti dēvēja sevi par Latvijas patriotiem.

Latvijas karogs - Sputnik Latvija
Viedoklis
Nacionālistu nakts murgi, jeb Diena, kad Latvijā aizliegs runāt latviski

Zinātņu doktore pastāstīja, ka Krievijas patriotu skaits Latvijā šo 10 gadu laikā, gluži pretēji, samazinājies. 2008. gadā 14% krievvalodīgo nenobijās un paziņoja, ka ir Krievijas patrioti, bet 2018. gadā to uzdrošinājās paust tikai 8% Latvijā dzīvojošo krievu.

Latvijas simtgades svētku priekšvakarā, novembrī uzņēmums Kantar TNS organizēja iedzīvotāju aptauju vecuma grupā no 18 līdz 60 gadiem. Aptaujas mērķis bija noskaidrot, kāds ir Latvijas patriotu skaits iedzīvotāju – gan krievu, gan latviešu ziņā.

73% respondentu – gandrīz trīs ceturtdaļas aptaujāto – nosauca sevi par patriotiem. Gandrīz katrs piektais – 18% aptaujāto paziņoja, ka neizjūt patriotiskas jūtas, lai arī dzīvo Latvijā. Vēl 9% nevarēja sniegt noteiktu atbildi uz šo jautājumu.

Iepriekš par savām patriotiskajām jūtām pret dzimteni atklātā intervijā pastāstīja aktrise un māksliniece Elīna Maligina – 2017. gadā mirušā Olainfarm īpašnieka Valērija Maligina atraitne.

Valērija Maligina - Sputnik Latvija
Miljonāra Maligina atraitne par dzīvi Latvijā: "Par vēl dzīvajiem skumji."

Maligina pastāstīja, ka Latvija ir tikai vieta, kur viņa dzimusi. Māksliniece atzina, ka neizjūt nekādas patriotiskas jūtas pret valsti. Vēl vairāk, Maligina paskaidroja, ka nepieder Latvijai un tā viņai nav vajadzīga, taču nodokļus valsts kasē viņa maksā.

Par savām mājām miljonāra atraitne uzskata Krieviju, kur patlaban dzīvo kopā ar meitu Hannu un studē režisūru.

Ziņu lente
0