"Sintētiskā utopija": sociālajos tīklos jūtams sašutums par Likteņdārzu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ziņa par papildu līdzekļu – simt tūkstošu eiro – ziedošanu vērienīgajam kultūrvēsturiskajam projektam "Likteņdārzs" sakaitinājusi sociālo tīklu apmeklētājus Latvijā.

RĪGA, 7. decembris – Sputnik. Nacionālās nozīmes piemineklis, kas iecerēts kā tautas dāvana Latvijai valsts simtajā gadskārtā, no jauna saskāries ar skarbu kritiku. Atgādināsim, ka Likteņdārzs tika atklāts šovasar Kokneses salā.

Idejas autors ir ilgus gadus Venecuēlā nodzīvojušais Vilis Vītols, taču vieta, kurā plānots pieminēt visus XX gs. bojāgājušos tautiešus, šķiet, biežāk tiek vērtēta kritiski, nevis glaimojoši.

Sarkasma kārtējo vilni Likteņdārzs saņēma pēc ziņas par to, ka Latvijas kultūras ministre Dace Melbārde iecerējusi lūgt AS "Latvijas Valsts meži" (LVM) vienreizēju ziedojumu – 100 tūkstošus eiro – Likteņdārzam, lai nemazinātu uzņēmuma ikgadējos ziedojumus citiem nacionāla mēroga kultūras pasākumiem.

​"Varbūt beigsiet māžoties ar to stulbumu? Tak apmaksājiet kādiem bērniem operācijas vai zāles, ko viņu vecāki nevar atļauties. Kaut kādā debilā dārzā rok naudu - pilnīgi cirvji, - Twitter tīklā pauda sašutumu apmeklētājs ar lietotājvārdu Beibleids un vēlāk piebilda: "Man galva uzsprāgs no šitiem sviestiem... 21. gadsimts, par miljoniem pērk kaut kādus akmeņus un rok nekurienē. Pipec.  Pietiek jau, ka baznīcām valsts uzsauc NIN, iegāž remontos Aglonā utt."

​​"Baznīcas un sintētiskā utopija kā @Liktendarzs nav salīdzināmas. Cerams, cilvēkiem būs prāts izbeigt šo ārprātu," – savu viedokli izteica Aigars Prūsis.

Citi komentētāji atgādināja, ka ieejai Likteņdārzā nepieciešams obligātais ziedojums.

​"Pats labākais ir tas, ka pēc tam ieeja tur būs pa maksu!" – uzrakstīja Magnuss.

​"Tur JAU viss ir par maksu," – atgādināja Guntis Zarins.

Savukārt AS "Latvijas valsts meži" savā lapā atgādināja sašutušajiem lasītājiem, ka ziedo līdzekļus ne tikai Likteņdārzam.

​"Šajā gadā sociālajai palīdzībai, tostarp bērniem, ziedosim 600 000 EUR," – atbildēja LVM pārstāvji un publicēja saiti uz lapu, kur publicēta informācija par uzņēmuma ziedojumu politiku.

Taču Mairis Ābols ierosināja savākt parakstus par apšaubāmā projekta valsts finansējuma pārtraukšanu.

​​"Bet vai mēs nevaram kaut ko darīt šajā sakarā? Manabalss.lv  priekšlikums par valsts finansējuma pārtraukšanu jau ir bijis?" – viņš apvaicājās.

Taču, šķiet, diskusija par šo tēmu neaizgāja tālāk par sarkastiskiem komentāriem.

​​"Kas tas ir? Urāna raktuves?" – ar izsmieklu pārvaicāja apmeklētājs ar lietotājvārdu bubinators.

​"Tak nebūs kur paraudāt!!!" – sarkastisko toni atbalstīja Gatis Elzins.

​"Noziedojot likteņdārzam neuzlabosi neviena cilvēka likteni," – filozofiski secināja Animal farm.

Сад Судеб - Sputnik Latvija
"Atgādina kapus": latviešu inteliģenci kaitina Likteņdārzs

Likteņdārza komplekss būvēts par tautas ziedojumiem, kas savākti vienas dienas labdarības akcijā, ko organizēja Latvijas televīzija. Kompleksa izveidei izdevās savākt aptuveni 50 tūkstošus eiro. Dārzs izvietots 22 ha platībā Daugavas krastā. Īpašu simbolismu tam piešķir amfiteātris, ko stiprina Latvijas iedzīvotāju atvestie akmeņi. To skaits pārsniedz 50 tūkstošus.

Likteņdārzā atrodas arī skandalozā kompozīcija "Runājošie akmeņi", kas veidota 2005. gadā, taču publikai bija pieejama tikai vienu reizi – 2008. gada Dziesmu un deju svētku ietvaros. Toreiz valsts atvēlēja projektam pusmiljonu latu un par deviņu "runājošo akmeņu" glabāšanu joprojām maksā 3444 eiro gadā. Patlaban kompozīcija "Runājošie akmeņi" atrodas Likteņdārza teritorijā. Tā novērtēta aptuveni 686 eiro vērtībā.

Ziņu lente
0