Gada laikā Latvijā gandrīz trīs reizes pieaudzis kaņepju stādu skaits

© пресс-фото/BT1Ассортимент товаров из конопли с каждым годом растет
Ассортимент товаров из конопли с каждым годом растет - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pērn ar kaņepēm iesēja 907 hektārus.

RĪGA, 6. decembris – Sputnik. Dažu pēdējo gadu laikā kaņepju stādījumu skaits pieaug gan Latvijā, gan Eiropas Savienībā, pastāstīja Latvijas Industriālo kaņepju asociācijas valdes priekšsēdētājs Guntis Vilnītis.

Saskaņā ar Zemkopības ministrijas datiem, kurus publicēja rus.db.lv, Latvijā ar kaņepēm iestādītie lauki palielinājušies gandrīz trīs reizes: no 316 hektāriem 2016. gadā līdz 907 hektāriem pērn. Šogad kaņepes pirmo reizi sāka audzēt desmit pagastos.

Kaņepes - Sputnik Latvija
Livonijas ordeņa pils dārzā nejauši iesēja narkotiskās kaņepes

Visaktīvākie kaņepju audzētāji sadarbībā ar zinātniekiem iegulda līdzekļus, lai attīstītu Latvijā vēl vienu lauksaimniecības nozari ar augstu konkurētspēju.

Eiropas Savienībā ar kaņepēm iestādītās platības palielinājušās no 21,82 tūkstošiem hektāru 2016. gadā līdz 36,86 tūkstošiem hektāru 2017. gadā. Visvairāk kaņepju tiek audzēts Francijā, otrajā vietā – Igaunija. Igaunijā pēc izmaiņām likumdošanā pusotra gada laikā ar šiem augiem iesēto platību skaits pieaudzis desmit reizes.

Kā jau iepriekš rakstīja Sputnik Latvija, pagājušajā nedēļā Zemkopības ministrijas pārstāvis Andris Bumbulis paziņoja, ka kaņepju ražošana uzņem apgriezienus, un nav nekādu iemeslu apjomu samazināšanai. No industriālajām kaņepēm taisa biokompozītu – celtniecības materiālu uz kaņepju, kaļķa un ūdens bāzes. Tas ir hipoalerģisks, elpojošs un notur siltumu.

"Netradicionālā celtniecība uzņem apgriezienus, katru gadu arvien vairāk cilvēku sāk saprast, kādi materiāli ir noturīgāki un cilvēkam veselīgāki," norādīja kaņepju biokompozīta ražošanas uzņēmuma pārstāvis Uģis Pauriņš.

Kaņepes - Sputnik Latvija
Latvijas pensionāre: policisti manā kaņepju dobē "nostrādājās kā zemnieki īsti"

Pēc speciālista sacītā, kaņepju nozare vienmēr ieņems savu nišu. Varbūt, ka kaņepju ražošana nenostāsies vienā rindā ar kartupeļu vai rapšu audzēšanu, jo kaņepju audzēšanā ir savas nianses, taču perspektīvas kaņepju nozarei ir nesliktas.

Turklāt ir pieprasīta kaņepju audzēšana sēklu, vai, kā tos dēvē agronomi, riekstiņu iegūšanai. Tāpat no kaņepju sēklām taisa veselīgu augu eļļu.

Izņemot to, "Skrīveru pārtikas kombināts" un "Saldus gotiņa" fabrika ražo šokolādi un konfektes "Gotiņa" ar kaņepju izmantošanu, savukārt izstādē Riga Food šī gada septembrī Ingus Niedra no Jelgavas rajona prezentēja melno un balto šokolādi ar keņepēm.

Ziņu lente
0