Dažkārt viņi atgriežas: Latgale plāno uzņemt 36 reemigrantu ģimenes

CC0 / pxhere / Багаж
Багаж - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vēlmi atgriezties Latvijā pauž gan ģimenes ar bērniem, gan vientuļi cilvēki. Visus dzimtenē gaida individuāls piedāvājums reemigrācijas programmas ietvaros.

RĪGA, 30. novembris — Sputnik. Latgales plānošanas regions informējis, ka laika posmā no 2018. gada Latgalē atgriezušās 32 ģimenes – 74 cilvēki. Tuvākajā nākotnē reģionā plāno atgriezties vēl 36 ģimenes, vēsta TVnet.lv.

Latgales plānošanas reģiona reemigrācijas koordinatore Astrīda Leščinska pastāstīja, ka par iespējām atgriezties Latvijā interesējas gan ģimenes ar bērniem, gan atsevišķi cilvēki. Reemigrācijas pilotprojekta ietvaros katram tiks sagatavots individuāls piedāvājums.

Eiro - Sputnik Latvija
Ašeradens ir pārliecināts: uz ārzemēm aizbraukušie latvieši atgriezīsies par tūkstoš eiro

Reemigrantus īpaši interesē jautājumi par darba un izglītības iespējām, par uzņēmējdarbības atbalstu no valsts puses, par nekustamā īpašuma iegādi – mājas celtniecību vai dzīvokļa iegādi. Tāpat cilvēki interesējas par kreditēšanas iespējām un valsts garantijām.

Leščinska paskaidroja, ka cilvēkiem nepieciešams laiks, lai pieņemtu lēmumu par atgriešanos dzimtenē – tam aiziet ne viena vien diena. Ārzemēs emigranti paspēj uzņemties dažādas saistības iekārtoties darbā, uzsākt biznesu, iekārtot bērnudārzos un skolās savus bērnus.

Atgriešanās dzimtenē biedē potenciālos reemigrantus ar dažādiem šķēršļiem, piemēram, zaudēta kvalifikācija, nav saņemta piemērota izglītība, zema alga, mājokļa trūkums. Jāpiebilst, ka arī pašvaldības nevar piedāvāt dzīvojamo fondu.

Atgriezieties mājās

Latvija saskārusies ar masveida iedzīvotāju aizbraukšanu pēdējo gadu laikā — pēc valsts iestāšanās ES darbspējīgie pilsoņi arvien biežāk dodas strādāt uz ārzemēm, uz ekonomiski labklājīgākām valstīm. Latvijas valdība meklē iespējas, kā stimulēt pilsoņu atgriešanos dzimtenē. ĀM izstrādā speciālu Latvijas ārzemju diasporas atbalsta likumu.

2017. gadā Latvijā darbu sāka pilotprojekts, kurš aicina palīdzēt darba migrantiem atgriezties dzimtenē, šiem mērķiem piešķirti 425 tūkstoši eiro.

Улица Калкю в Старой Риге - Sputnik Latvija
Darbs un nauda nav galvenais: Latvijas ĀM zina, ar ko piesaistīt reemigrantus

Programmas ietvaros šī gada februārī katrā Latvijas reģionā darbu uzsāka koordinatori, viņu uzdevums ir veidot sakarus ar ārzemēs dzīvojošajiem latviešiem, lai noskaidrotu, kādas viņiem pastāv vajadzības un problēmas, kas traucē atgriezties dzimtenē. Kā arī iespēju robežās sniegt atbalstu šiem cilvēkiem. Visu šo projektu koordinē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM).

Programmas ietvaros emigranti, kuri pametuši Latviju vairāk nekā pirms trim gadiem, pēc atgriešanās varēs saņemt summu līdz deviņu tūkstošu eiro apmērā savam biznesa projektam. Šiem nolūkiem bija jāiesniedz pieteikums konkursā "Atgriešanās grants". Kopumā reemigrantu biznesa idejām atvēlēti 180 tūkstoši eiro. Summa sadalīta starp četriem plānošanas reģioniem. Pieteikumu pieņemšana noslēdzās 25. Septembrī. Tagad komisija vērtē, kuras idejas ir dzīvotspējīgas.

Ziņu lente
0