Kam iztērēti 15 miljoni: tūrisma nozare kritizē simtgades svinību tēriņus

© Sputnik / Sergey MelkonovСалют в честь столетия Латвии
Салют в честь столетия Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jautājumi radušies ne tikai par milzīgo budžeta līdzekļu tēriņiem, bet arī par to, ka par svētkiem atbildīgais birojs ignorē reģionālos projektus un nesamērīgi lielas summas atstāj Rīgai.

RĪGA, 29. novembris — Sputnik. Latvijas simtās gadskārtas svinībām līdz šim iztērēti aptuveni 15 miljoni eiro no valsts budžeta.

Tūrisma nozares pārstāvji nav pārliecināti to, vai lielie līdzekļi izlietoti racionāli, un aicina radīt vairāk paliekošu vērtību, stāsta skaties.lv.

Салют в честь столетия Латвии - Sputnik Latvija
"Tā bija katastrofa": rīdzinieki sašutuši par spiešanos pēc salūta

Kopš 2017. gada organizēti tūkstošiem dažādu pasākumu un projektu par godu Latvijas simtgadei. Par svētku kulmināciju kļuva 2018. gada novembra svētku nedēļa. Latvijas simtgadei veltīti pasākumi turpināsies arī nākamgad, taču simtgades birojs jau sācis vērtēt, vai sasniegti galvenie mērķi.

Birojs nonācis pie slēdzina, ka paveikts ir daudz, pat vairāk nekā gaidīts. Sabiedrībā augusi piederības sajūta valstij un saliedētība. Pētījumi liecina, ka, piemēram, vairākkārt augusi tā daļa cilvēku, kuri svin Latvijas neatkarības atjaunošanu 4. maijā.

Simtgades biroja vadītāja Linda Pavļuta uzsvēra, ka svētki piesaistījuši arī reģionālās organizācijas, piemēram, Latgales kongresu Rēzeknē.

Toties kurzemnieki neapmierināti ar to, ka nav saprotams, cik naudas paliek Rīgā, cik – novirzīts reģioniem.

Latvijai 100 gadi - Sputnik Latvija
Sīpoli, zāģis un saldējums karoga krāsās: ko uzdāvināja latvieši Latvijas simtgadē

Kurzemes Tūrisma asociācijas vadītājs Artis Gustovskis aicināja turpmāk uzticēt naudas apguvi arī mazākām pašvaldībām. "Lai tādas līdzīgas nacionālas naudas apgūtu labāk, mūsu ieteikums deleģēt daļēji arī mazajām vietējām, reģionālajām nevalstiskām organizācijām, kas jau ļoti labi sastrādājās ar dažādām valsts struktūrām," – viņš teica.

Tūrisma nozares pārstāvji kritizēja svētkiem veltītos izdevumus un apšaubīja to racionālu izlietojumu. Radies arī jautājums: kas, neskaitot skaistas filmas, paliks pēc pieciem, desmit gadiem, kad simtgade būs nosvinēta?

Diskusijas laikā izskanēja aicinājums ciešāk sadarboties, lai simtgadei par godu radītās vērtībās biežāk nonāktu tūristiem paredzētos bukletos.

Ziņu lente
0