Politika

Eirodeputāts no Latvijas izkritizēja "smieklīgo" Krimas rezolūciju

© Sputnik / Юрий Лашов / Pāriet pie mediju bankasМузей-заповедник "Херсонес Таврический" в Крыму
Музей-заповедник Херсонес Таврический в Крыму - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiroparlamenta rezolūcija par kultūrmantojuma vērtslietu "nelikumīgo izvešanu" no Krimas teritorijas ir atrauta no realitātes, uzskata Miroslavs Mitrofanovs.

RĪGA, 27. novembris – Sputnik. Deputāts no Latvijas Miroslavs Mitrofanovs Eiroparlamenta (EP) rezolūcijas projekta grozījumus, kuri aicina apturēt kultūras objektu "nelikumīgo izvešanu" no Krimas teritorijas, uzskata par vienpusējiem un rusofobiskiem.

Poļu eiroparlamentārieši Kosma Zlotovskis un Anna Fotiga iesniedza EP kultūras vērtslietu restitūcijas problēmu rezolūcijā grozījumu, kurā piedāvā aicināt EK veikt pasākumus, lai apturētu mākslas priekšmetu "nelikumīgo izvešanu" no Krimas.

"Uzlikt atbildību Krievijai par kultūras vērtslietu pazušanu pēckara vēsturē – tā ir ļoti vienpusēja un neglīta Eiroparlamenta rusofobu pozīcija. Par laimi, viņu nav tik daudz," pateica Mitrofanovs RIA Novosti.

Kā norāda parlamentārietis, "Krimas un Ukrainas temats, neskatoties uz to, ka tas ir ļoti politizēts, ir ļoti slikti zināma deputātu absolūtajam vairākumam".

"No Eiropas politiskās elites puses pastāv uzstādījums attiecīgā veidā pozitīvi reaģēt attiecībā uz Ukrainu un kritizēt Krieviju par visu. Šī rezolūcija pēc sava satura ir pietiekami smieklīga, jo tā ir atrauta no realitātes. Pirmkārt, Krievija nenodarbojas ne ar kādu kultūras vērtslietu izvešanu. Otrkārt, Krima visā savā vēsturē Ukrainas sastāvā bijusi vien ap 40 gadiem," paskaidroja Mitrofanovs.

Президент РФ В. Путин на съезде Деловая Россия - Sputnik Latvija
"Lietišķā Krievija" popularizēs Krimas intereses Eiropas Savienībā

Deputāts uzskata, ka lielu atbalstu šī deklarācija neiegūs.

 "…Var iziet cauri tikai ievērojamas Eiroparlamenta deputātu neinformētības un vienaldzības dēļ," paziņoja Mitrofanovs.

Krima kļuva par Krievijas reģionu pēc 2014. gada martā pussalas teritorijā organizētā referenduma, kurā 96,77% Krimas Republikas vēlētāju un 95,6% Sevastopoles iedzīvotāju pauda atbalstu reģiona iekļaušanai KF sastāvā. Krimas iedzīvotāji demokrātiski, saskaņā ar starptautiskajām tiesībām un ANO Statūtiem nobalsoja par atgriešanos Krievijas sastāvā.

Ukraina joprojām uzskata, ka Krima ir tās īslaicīgi okupētā teritorija. Saskaņā ar oficiālo pozīciju, Latvijas valdība vispusēji atbalsta Ukrainas suverenitāti un teritoriālo vienotību un konsekventi neatzīst "Krimas nelikumīgo aneksiju". Savukārt Kremlī vairākkārt norādījuši, ka Krimas jautājums ir "slēgts neatgriezeniski".

Ziņu lente
0