Kam nāksies patukšot kabatas: 2019. gadā Latvijā palielināsies vairāki nodokļi

© Foto : Valsts ieņēmumu dienestsЗдание Службы государственных доходов
Здание Службы государственных доходов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
2019. gad pieaugs alkohola, tabakas akcīze un transportlīdzekļu nodoklis.

RĪGA, 27. novembris – Sputnik. Latvijas iedzīvotājus 2019. gadā sagaida kārtējais nodokļu paaugstinājums, raksta avīze Neatkarīgā Rīta Avīze.

Likumos jau veiktie grozījumi paredz, ka no 2019. gada 1. janvāra pieaugs akcīzes nodoklis cigaretēm un tabakai, savukārt no 1. marta – alkoholiskajiem dzērieniem. Tāpat ieplānota transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa palielināšana, no 2019. gada tas tiks aprēķināts pēc izmešu skaita.

Alkohols un tabaka

Akcīzes nodoklis vīnam, alum un stiprajiem dzērieniem no 2019. gada pavasara pieaugs par 10%. Tas nozīmē, ka, piemēram, vīna pudele kļūs par apmēram 12 eirocentiem dārgāka.

Politiskā partija KPV LV - Sputnik Latvija
Politika
KPV LV analizē iespējas, kā iekasēt vairāk nodokļu no Latvijas iedzīvotājiem

Šī nodokļa veida izmaiņas jau vairākkārt kritizējuši Latvijas Alkohola tirgotāju asociācijā. Asociācijas izpilddirektors Dāvis Vītols norāda, ka akcīzes paaugstināšanas dēļ valsts budžets varētu nesaņemt 40-45 miljonus eiro. Šādas situācijas iemesls – alkohola tirdzniecība pierobežas zonā ar Igauniju. Kaimiņu republika atteikusies no alkohola akcīžu palielināšanas 2019. un 2020. gadā, kā tas tika iepriekš plānots. Ja nākamgad Latvija paaugstinās alkohola akcīzi, tad alkohola cenas Igaunijā un Latvijā izlīdzināsies, un tirdzniecība pierobežas zonā ar Igauniju sāks kristies, uzskata asociācijā.

"Igaunijas pierobežā tiek pārdoti aptuveni 20% no visa Latvijā pārdotā grādīgo alkoholisko dzērienu apmēra, papildus tam pierobežā tiek pārdots arī būtisks apmērs alus, vīna un citu alkoholisko dzērienu, kas sekmē būtiskus ienākumus Latvijas budžetā. Ja tuvāko gadu laikā nevēlamies pieredzēt ieņēmumu kritumu par 40-45 miljoniem eiro, ko veido ieņēmumi no grādīgo alkoholisko dzērienu akcīzes nodokļa un no pievienotās vērtības nodokļa, jau šogad ir jāiesaldē akcīzes nodokļu likmes kāpums alkoholiskajiem dzērieniem," uzsvēra Vītols.

Tabakas izstrādājumu akcīzi nākamgad plānots palielināts divos posmos – 1. janvārī un 1. jūlijā. Cigarešu cena pieaugs par apmēram 5%, cigāriem – par 20%.

Cigarešu, degvielas un alkohola akcīzes tika paaugstinātas arī šogad. Un Valsts ieņēmumu dienesta statistika liecina: ne vienmēr akcīzes palielināšana nozīmē budžeta ienākumu kāpumu. Šī gada astoņu mēnešu laikā akcīzes nodokļos saņemti 856 miljoni eiro, jeb par 1,2% vairāk, nekā tika plānots. Tostarp no alkohola nodokļa saņemti 159 miljoni eiro, kas ir par 9,8% vairāk, nekā plānots. Taču cilvēki sākuši taupīt benzīnu, un budžets saņems par 1% mazāk, savukārt no tabakas izstrādājumu pārdošanas – par 2,3% mazāk, nekā ieplānots.

Transports

Sākot ar nākamo gadu, mašīnām, kuras pirmo reizi tika reģistrētas pēc 2008. gada 31. janvāra, transporta nodokļa apmērs būs atkarīgs no izmešu skaita atmosfērā. Automobiļiem, kuriem šis rādītājs nepārsniegs 50 g/km – nodokļa likme sastādīs 20 eiro, kuriem pārsniegs 351 g/km – 640 eiro.

Ģimenes ārstu un skolotāju protesta akcija. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Ministru kabinets pievīlis mediķus: budžeta projektā līdzekļu algu pielikumam nav

Maksāt par CO2 izmešiem nāksies nevis pēc reālā rādītāja, bet gan pēc tā, kurš norādīts automobiļa specifikācijā. Savukārt vecajām mašīnām, par kurām CSDD nav datu par CO2 izmešu skaitu, likme tiks aprēķināta atkarībā no dzinēja apjoma un jaudas, kā arī pēc transportlīdzekļa pilnās masas.

"Neatkarīgās" aprēķini liecina, ka daudziem autoīpašniekiem transportlīdzekļa nodoklis ievērojami pieaugs. Lielākoties tas skars veco automobiļu īpašniekus – un tādu Latvijā ir daudz. Vidējais automobiļu vecums uz Latvijas ceļiem ir 14 gadi.

Ziņu lente
0