Latvijas Drošības policija aizturējusi žurnālistu Juriju Aleksejevu

© pexelsЗаключенный
Заключенный - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Drošības policija aizturējusi portālā IMHOclub.lv galveno redaktoru Juriju Aleksejevu, iespējams, kopā ar viņu ir aizturēts arī viņa kolēģis – žurnālists Dmitrijs Sumarokovs, raksta aktīvists Vladimirs Lindermans savā Facebook lapā.

RĪGA, 25. novembris – Sputnik. Tiesībsargs Vladimirs Lindermans savā Facebook lapā paudis pieņēmumu, ka Latvijas Drošības policija aizturējusi ne vien portālā IMHOclub.lv galveno redaktoru Juriju Aleksejevu, bet arī viņa kolēģi – žurnālistu Dmitriju Sumarokovu, kurš publicējis materiālus šajā vietnē.

Saskaņā ar Lindermana rīcībā esošo informāciju, Latvijas Drošības policija aizturēja žurnālistu Aleksejevu piektdien, 23. novembrī. Iepriekš pie Aleksejeva tika rīkota kratīšana, pēc kuras žurnālistu izsauca uz nopratināšanu.

"Nevaru par 100% apgalvot, taču pastāv liela varbūtība, ka kopā ar Aleksejevu aizturēts arī Dmitrijs Sumarokovs. Ja tā ir, tad aizturēšanas un lietas uzsākšanas iemesls ir publikācijas portālā imhoclub.lv. Tiešs trieciens vārda brīvībai," - raksta Lindermans.

Lindermans rakstīja, ka Aleksejevam inkriminē Latvijas Krimināllikuma 80. pantu – rīcība, kuras mērķis ir gāzt valsts varu, un 81. pantu – aicinājums piespiedu varas gāšanai un Latvijas Republikas valsts kārtības piespiedu izmainīšanai.

Vārda nebrīvība

Kriminālprocess pret Juriju Aleksejevu sākts 2017. gada 29. novembrī sakarā ar komentāriem – Latvijas varasiestādes tos uzskata par nacionālistiskiem. Latvijas Drošības policija vairākkārt pārmeklējusi Jurija Aleksejeva dzīvesvietu. Kratīšanas laikā viņa dzīvoklī tika atrastas pistoles patronas. Tāpat DP apgalvo, ka izņemtajos informācijas nesējos atrasti bērnu pornogrāfiju saturoši materiāli. Jūnijā DP veica jaunas kratīšanas, kuru gaitā tika izņemta visa žurnālistam piederošā datortehnika

Viņš uzsvēra, ka tā ir provokācija, bet apsūdzības ir izdomātas un izvirzītas, lai sabojātu viņam dzīvi un neļautu nodarboties ar žurnālistiku. Aleksejevs piebilda, ka statusa "aizdomās turamais" viņam piešķirts statuss "apsūdzētais". Iepriekš viņš vairākkārt norādīja, ka nav rakstījis naidīgos komentārus, par ko viņu apsūdz, bet patronas noslēptas viņa mājās kratīšanas laikā. Patlaban žurnālistam aizliegts pamest valsti.

Jurijs Aleksejevs ir pazīstams žurnālists, vairāku izdevumu vadītājs. Patlaban viņš ir portāla IMHOclub redaktors. No 2005. līdz 2009. gadam Aleksejevs bija Rīgas domes deputāts no PCTVL. Viņš ir arī viens no "Nepilsoņu kongresa" iniciatoriem.

Ziņu lente
0