Katra piektā ģimene ar bērniem valstī dzīvo uz nabadzības robežas

© Foto : pixabayМногодетные семьи
Многодетные семьи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pie nabadzības sliekšņa Latvijā ir 87 tūkstoši bērnu.

RĪGA, 24. novembris — Sputnik. Uz nabadzības sliekšņa dzīvo 20% ģimeņu ar bērniem, telekanāla LNT pārraidē "900 sekundes" pastāstīja biedrības "Latvijas Bērnu labklājības tīkls" valdes priekšsēdētāja Daiga Zaķe.

Pētījumā iekļautas visas Latvijā dzīvojošās ģimenes ar bērniem. Uz nabadzības sliekšņa izrādījušies 87 tūkstoši bērnu. Salīdzinājumam jāpiebilst, ka Daugavpilī dzīvo 83 tūkstoši bērnu.

Daiga Zaķe vaicāja, vai mazā Latvija ir gatava zaudēt 80 tūkstošus bērnu.

Пустые прилавки - Sputnik Latvija
Viedoklis
Austrumeiropas demogrāfiskais slazds: bezizeja

Bērniem no maznodrošinātām ģimenēm nav vienlīdzīgu iespēju attīstīties tāpat kā viņu vienaudžiem gan fiziskā, gan emocionālā līmenī. Viņu vecāki bieži ir spiesti taupīt uz veselības rēķina – neiet pie ārstiem, turklāt uzturā biežāk tiek lietota zemas kvalitātes pārtika.

"Šobrīd ir īstais laiks par to runāt, jo ir beidzies ģimenes un bērnu atbalsta politikas īstenošanas periods. Un šobrīd šis ir tas laiks, kad tiek veidota jauna politika," – uzsvēra Zaķe.

Pēc viņas domām, ir nepareizi ieguldīt līdzekļus tikai "ekskluzīvās" grupās, piemēram, biznesā vai zinātnē.

Centrālās statistikas pārvaldes dati par 2017. gadu liecina, ka nabadzības riskam biežāk pakļauti vecāki, kuri bērnus audzina vieni, — 34,3% (2015. gadā — 34,4%). Līdztekus samazinājies nabadzības risks ģimenēs, kur divi pieaugušie audzina trīs un vairāk bērnus, — no 25,5% līdz 2015. gadā līdz 19,8% 2016. gadā. Nabadzības risks ir daudz zemāks, ja divi pieaugušie audzina vienu bērnu vai divi pieaugušie audzina divus bērnus — 13,4% un 14,4% atbilstoši.

Taču Eurostat dati liecina, ka pēdējo sešu gadu laikā Latvijai izdevies būtiski samazināt nabadzības riskam pakļauto bērnu skaitu vai sociālo marginalizāciju – no 42,2% līdz 24,7%.

Ziņu lente
0