Politika

Kas varētu nonākt Latvijas Saeimas komisiju vadībā

© Sputnik / Sergey MelkonovСейм Латвии
Сейм Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Parlamenta frakciju izvirzīto 13. Saeimas komisiju vadītājus plānots apstiprināt šodien Saeimas ārkārtas sēdē.

RĪGA, 20. novembris – Sputnik. Saeimā skaidrāk iezīmējies potenciālais parlamenta komisiju vairākuma vadības sastāvs, raksta Mixnews.lv.

Tā, piemēram, Saeimas Juridisko komisiju varētu vadīt neizdevušais premjerministrs Jānis Bordāns (JKP), Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisiju – Artuss Kaimiņš (KPV LV), Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisiju – Juris Jurašs (JKP), Valsts pārvaldes un pašvaldību lietu komisiju – Sergejs Dolgopolovs ("Saskaņa").

Artis Pabriks, Jānis Bordāns un Aldis Gobzems tikšanās ar prezidentu Raimondu Vējoni - Sputnik Latvija
Politika
Bordāna nebūs: bez valdības Latvija varētu kļūt stiprāka

Paredzēts, ka Pieteikumu komisiju un Publisko izdevumu un revīzijas komisiju vadīs KPV LV partijas pārstāvji, Mandātu, ētikas un iesniegumu komisiju – vai nu Vitālijs Orlovs ("Saskaņa"), kurš to vadīja iepriekšējā Saeimā, vai nu Janīna Kursīte-Pakule (Nacionālā apvienība).

Apvienība "Attīstībai/Par!" grasās pretendēt Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas un Eiropas lietu komisijas vadītāju amatiem. Tās varētu vadīt attiecīgi Mārtiņš Bondars un Vita Anda Tērauda.

Tautsaimniecības, reģionālās un agrārās politikas un vides aizsardzības komisiju vēlas vadīt līdzšinējais zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (Zaļo un zemnieku savienība), Nacionālās drošības komisiju – viņa partijas biedrs, esošais premjerministrs Māris Kučinskis.

Nacionālās apvienības prioritāšu vidū varētu būt Ārlietu komisija, kuru varētu vadīt Rihards Kols.

"Jaunā Vienotība" varētu pretendēt Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas vadībai, kuras vadībā varētu stāties Andrejs Judins, un Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai, par kuras vadītāju plānots piedāvāt šodienas ekonomikas ministru Arvilu Ašeradenu.

Министр образования Латвии Карлис Шадурскис в Латвийском университете - Sputnik Latvija
Šadurskis ieķēries ministra krēslā un nesteidzas pamest Latviju

Parlamenta frakciju izvirzīto 13. Saeimas komisiju vadītājus plānots apstiprināt Saeimas ārkārtas sēdē šodien, 20. novembrī.

Saeimas vēlēšanās 6. oktobrī partija "Saskaņa" ieguva pirmo vietu, saņemot 20% balsu. Otrā vieta ir KPV LV (14,25%), trešā – Jaunajai konservatīvajai partijai (13,59%). Ceturtajā pozīcijā atrodas "Attīstībai/Par!" (12,04%), tālāk seko Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!" (11,01%), Zaļo un zemnieku savienība (9,91%) un partija "Jaunā Vienotība" (6,69%). Pārējās partija nepārvarēja 5% barjeru.

Pašā sākumā ar "Saskaņu" atteicās veikt Ministru Kabineta veidošanas pārrunas pārējās partija, taču vēlāk KPV LV piekrita apspriest ar partiju valdības veidošanu. No septiņām Saeimā ievēlētajām partijām jaunas partijas ir KPV LV, Jaunā konservatīvā partija un "Attīstībai/Par!".

Tādējādi "Saskaņa" pēc vēlēšanu rezultātiem ieguva 23 deputātu vietas parlamentā, KPV LV un НКП — 16, "Attīstībai /Par!" и VL-TB/LNNK — 13, ZZS — 11, "Jaunā Vienotība" — 8. Iepriekš Saeimā tika pārstāvēta "Saskaņa", Zaļo zemnieku savienība, Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!" un "Jaunā Vienotība" (līdzšinējā "Vienotība").

Ziņu lente
0