Ūdeņraža trolejbusi Rīgā izmanto tikai elektrību

© Sputnik / Sergey MelkonovКольцо троллейбуса №19 в Зиепниекалнсе
Кольцо троллейбуса №19 в Зиепниекалнсе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rudenī Rīgas ielās vēl joprojām nav parādījušies solītie trolejbusi ar ūdeņraža degvielu.

RĪGA, 13. novembris — Sputnik. Trolejbusi ar ūdeņraža degvielu Rīgas ielās nav parādījušies, un nav saprotams, kad projekts tiks īstenots. Patlaban astoņi no desmit trolejbusiem ir saņemti, taču tie kursē tikai pa maršrutiem ar kontakttīkliem, joprojām nav noslēgtas transportlīdzekļu pārbaudes darbā ar ūdeņradi, vēsta Latvijas Radio.

Rīgas satiksme un pašvaldība plānoja, ka trolejbusi ar ūdeņraža degvielu sāks kursēt 2017. gada rudenī. Ūdeņraža uzpildes stacija Vienības gatvē jau uzcelta, astoņi no desmit Rīgas pasūtītajiem trolejbusiem piegādāti, taču tie pagaidām izmanto tikai elektrību.

RAF (Rīgas Autobusu fabrika) - Sputnik Latvija
Uz Latvijas ceļiem atgriezīsies leģendārie mikroautobusi RAF

Jauno trolejbusu kursēšanas sākums atlikts jau vairākkārt. Vispirms termiņi atlikti līdz 2018. gada pavasarim, pēc tam – līdz vasarai, pēc tam solīts, ka jaunais transports galvaspilsētas ielās parādīsies rudenī, taču arī tagad trolejbusu testēšana nav pabeigta.

Pagaidām Rīgas satiksme neprognozē, kad ūdeņraža tehnoloģija tiks izmantota praksē, paskaidroja RS  pārstāvis Viktors Zaķis. Viņš piebilda, ka Eiropas Komisija pret projekta ieilgšanu neiebilst un struktūra informēta, ka nepieciešams pagarinājums naudas apguvei.

Projekta kopējā vērtība – 37 miljoni eiro, tas ietver ūdeņraža trolejbusu un 10 analoģisku autobusu iegādi. Rīga uzņemas transporta iegādes izdevumus, bet ES apmaksā infrastruktūru ūdeņraža ražošanai un uzpildes stacijai. Projekts tiek īstenots ar mērķi samazināt oglekļa izmešus atmosfērā.

Drošība

Trolejbusus Rigas vajadzībām ražo Polijas uzņēmums "Solaris". Pirmais eksemplārs tika piegādāts jau pērn.

Uzņēmuma pārstāvis pastāstīja, ka projektā īpaša uzmanība pievērsta drošībai, visi ūdeņraža komponenti uzstādīti tikai vagona pirmajā sekcijā, bet savienojums un puspiekabe aprīkota ar elektriskajām iekārtām.

Панорама Риги - Sputnik Latvija
Ūdens transports Rīgā – greznība vai nepieciešamība

Aiz vadītāja kabīnes atrodas ūdeņraža avārijas izplūdes ventilis. Ūdeņradis ir 14 reizes vieglāks nekā gaiss, tāpēc ātri izgaro.

Ūdeņraža padeves sistēmā uzstādīti noplūdes detektori, kas ieslēdzas, ja gāzes koncentrācija gaisā pārsniedz 2% (parasti tā koncentrācija sastāda aptuveni 0,00005%).

Vadītāja kabīnē izvietota avārijas poga, kas atslēdz visu ūdeņraža elementu darbu un visas trolejbusa iekārtas.

Uz transporta līdzekļa jumta izvietoti sadursmes detektori. Ja iekārtas fiksē, ka trolejbusa augstums nav piemērots izbraukšanai zem estakādes vai tilta, tās atslēdz ūdeņraža padevi.

Ziņu lente
0