"Izgāšanās": sociālajos tīklos skan kritika par airBaltic patriotisko lidmašīnu

© airBalticСамолет Airbus A220-300, выкрашенный в цвета латвийского флага в честь столетия государства
Самолет Airbus A220-300, выкрашенный в цвета латвийского флага в честь столетия государства - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lidmašīnu Airbus A220-300, kas par godu Latvijas simtgadei nokrāsota valstsa karoga krāsās, sociālo tīklu apmeklētāji nosaukuši par PR katastrofu: attēls uz lidmašīnas sāniem vairāk atgādina Austrijas karogu.

RĪGA, 13. novembris – Sputnik. Piektdien, 9. novembrī nacionālā aviokompānija airBaltic prezentēja savu dāvanu Latvijas simtgadei: lidmašīnu Airbus A220-300 rotā valsts karogs.

Taču sociālo tīklu apmeklētājiem tāda aviokompānijas dāvana radījusi nelielu neizpratni, jo uz lidmašīnas atainotā karoga proporcijas atgādina Austrijas karogu.

"Interesanti, vai airBaltic lidmašīnas vizuālajam rebrendingam ir piesaistījusi austriešu mākslinieku? Piedodiet, bet ja šīs disproporcionālās krāsu līnijas bija domātas kā Latvijas karogs, tad šī ir izgāšanās! P.s. airBaltic taču joprojām pieder valstij???" – sašutis žurnālists Juris Millers.

​Daži komentētāji izsmējīgi ieteicās, ka lidmašīnu krāsojis ne tikai austriešu mākslinieks vien.

​​"Austriešu māksliniekam tika priekša, baltkrievu - vidus, bet latviešu māksliniekam tika aste. Krāsai toni uzjauca profesionāls ugunsdzēsēju mašīnu krāsotājs," – nodomājis lietotājs SdnamrAValdbergS.

​Uldis uzskata, ka runa ir par plaģiātu, - viņš vēsta, ka pirms mēneša tādās pašās krāsās prezentēta Polijas aviolīniju lidmašīna.

​​"Poļi savu lidmašīnu tadā pašā krāsā nokrāsoja jau mēnesi atpakaļ, Lotpolish airlines," – atzīmēja Uldis.

​Ar "dāvanu" neapmierināta arī bijusī valsts iekšlietu ministre, pašreizējā viesnīcas Roma pārvaldniece Linda Mūrniece.

"Mēs uzturam aviokompāniju, kam ir dīvaina izpratne par savas mītnes zemes karoga krāsām," – savu viedokli pauda L.Mūrniece.

​​"PR katastrofa," – viņai piekrita žurnāliste Anita Daukšte.

​Taču daži komentētāji iebilda, ka krāsas neatbilstība attēlā, iespējams, saistīta ar apgaismojumu, taču patiesībā krāsa ir karmīnsarkana.

Taču proporcijas patiešām vairāk atgādina Austrijas, nevis Latvijas karogu, kura krāsu proporcijas veido 2:1:2.

​"Te drīzāk kārtējais feils lv gaumē. Samaksā nez cik par lidmašīnas krāsošanu, bet tad pieņemšanu bildē "kolēģis Jānis no grāmatvedības", jo viņam ir "tā kamera". Esmu drošs, ka dzīvē izskatās ok, bildē izskatās ar white balance samudrīts," – patriotisko lidmašīnu aizstāvēja Igors Kasjanovs.

Iepriekš vēstīts, ka 9. novembrī nacionālā aviokompānija airBaltic demonstrēja savu dāvanu par godu Latvijas simtgadei: lidmašīnu A220-300 ar reģistrācijas numuru YL-CSL tagad rotā Latvijas karogs un galvaspilsētas nosaukums. Svinīgajā pasākumā dāvanu pieņēma Latvijas prezidents Raimonds Vējonis.

​Šedevra tapšanā piedalījās 15 krāsotāji, viņi strādāja 1000 stundas. Darbā izmantoti 250 litru grunts, krāsas un lakas, krāsas segums ir 0,12 milimetrus biezs.

Atgādināsim, ka pēdējā laikā tas jau ir otrs skandāls, kas izcēlies Latvijas un Austrijas karogu līdzības dēļ.

Septembrī Romas pāvesta Franciska vizītes laikā Latvijā Twitter lietotāji pievērsa uzmanību tam, ka pontifiks sveikts ar dīvainiem karodziņiem kuru krāsas un proporcijas atgādina Austrijas simbolu.

Ziņu lente
0