Latvijā palīdzēt vecākiem tā ir greznība: labi, kad bērni ir ierēdņi un biznesmeņi

CC BY 2.0 / Garry Knight / Hand in HandPensionāru pāris. Foto no arhīva
Pensionāru pāris. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Visbiežāk Latvijā saviem vecākiem palīdz cilvēki, kuri strādā valsts sektorā, augstākā un vidējā līmeņa vadītāji un tie, kam ir pašiem savs bizness.

RĪGA, 10. novembris – Sputnik. Saskaņā ar ieguldījumu vadības biedrības INVL Asset Management un socioloģiskās kompānijas SKDS veikto aptauju, vairāk nekā puse – 56% Latvijas iedzīvotāju finansiāli vai jebkādā citā veidā atbalsta savus vecākus-pensionārus, vēsta Grani.lv.

Pensionāre - Sputnik Latvija
Bez bērnu palīdzības es nevarētu izdzīvot: pensionāri Latvijā pieprasa palielināt pensijas

Aptauja tika rīkota 2018. gada septembrī 1005 Latvijas iedzīvotāju vidū. 39% aptaujāto paziņoja, ka palīdz vecākiem finansiāli, savukārt 30% respondentu pateica, ka sniedz cita veida atbalstu.

To cilvēku vidū, kuri palīdz ar naudu, 27% respondentu pateica, ka mēnesī vecākiem piešķir 50 eiro, 28% - no 51 līdz 100 eiro, un 14% - no 101 līdz 150 eiro.

Visbiežāk atļauties finansiāli palīdzēt pensionāriem cilvēki var atļauties vecumā no 35 līdz 54 gadiem. Lielākoties viņi strādā valsts sektorā, ir augstākā vai vidējā līmeņa vadītāji, vai arī viņiem pieder pašiem savs bizness.

Tāpat aptauja parādīja, ka 28% respondentu necer, ka valsts pensija varētu kļūt viņiem par pienācīgu atbalstu vecumdienās. 8% aptaujāto tieši cer uz bērnu palīdzību šajā jautājumā, savukārt 37% necer arī uz viņiem.

Женщины на улице в Риге - Sputnik Latvija
Pensionāri grasās izvirzīt virkni prasību valdībai un Saeimai

2018. gada sākumā Ekonomiskās sadarbības un attīstība organizācija (ESAO), veicot Latvijas pensiju sistēmas izvērtēšanu, konstatēja, ka valstī ir augsts nabadzības līmenis, it sevišķi cilvēku, kas vecāki par 75 gadiem, un sieviešu vidū. Turklāt organizācija uzsvēra, ka pamata pensiju līmenis Latvijā ir ļoti zems, kaut gan valstij ir iespējas palielināt to līdz pat 20% no vidējās algas apmēra.

Saskaņā ar 2016. gada datiem, Latvijā ir pieaudzis nabadzības riskam pakļauto cilvēku skaits vecuma grupā virs 65 gadiem (no 38,1% 2015. gadā līdz 39,9% 2016. gadā). Visvairāk par trūcīgajiem riskē kļūt tieši vientuļie pensionāri. Ja cilvēks vecumā virs 65 gadiem dzīvo viens, viņa nabadzības risks pieaug līdz 72,8%. tas nozīmē, ka gandrīz katri trīs no četriem vientuļajiem pensionāriem Latvijā ir nabagi.

Ziņu lente
0