Latvijas lauku tūrismu bremzē pašvaldības

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pašvaldības iestājas konkurencē ar tūrisma nozares privātuzņēmumiem, neapzinoties, ka tādējādi traucē attīstīties nozarei Latvijas iekšējā tirgū.

RĪGA, 9. novembris – Sputnik. Pēc asociācijas "Lauku ceļotājs" vadītājas Asnātes Ziemeles sacītā, šogad lauku tūrisma nozare Latvijā pieaugusi apmēram par 10%, vēsta Rus.lsm.lv.

Kā skaidrojusi Ziemele, nozares izaugsmi veicinājusi neierasti karstā 2018. gada vasara. Viņa atzīmē, ka 80% ceļotāju Latvijas laukos ir vietējie iedzīvotāji. Šogad viņi visvairāk interesējušies par atpūtu pie jūras, ezeriem un upēm. Taču ziņkārīgo tūristu skaits, kuri dodas ceļojumā, lai uzzinātu kaut ko jaunu, arī pieaug.

Поле с дорогой и облаками - Sputnik Latvija
Latvijas lauku rajonos rit īsts karš par tūristiem

Ziemele norādīja, ka līdz ar pieprasījumu palielinās arī piedāvājums. Pēc viņas sacītā, nevar teikt, ka Latvijā skaitliskajā izteiksmē trūkst lauku tūrisma piedāvājumu.

Taču šajā nozarē pastāv savas problēmas. Galvenā problēma ir pašvaldību konkurence ar tūrisma privātuzņēmumiem. Kā paskaidroja Ziemele, vairums pašvaldību nesaprot, ka nevajag traucēt privātuzņēmējiem attīstīt lauku tūrisma nozari – "tas ir nepareizais ceļš".

Dažkārt pašvaldību aktivitāte pat spiež privātfirmas aiziet no tūrisma biznesa, taču, diemžēl, nekādu ietekmes kloķu pret pašvaldībām nepastāv, beigās sacīja Ziemele.

Latviju nedrīkst pārvērst atrakcijā

Iepriekš zemkopības ministrs Jānis Dūklavs paziņoja, ka Latvijai jānodarbojas ar lauksaimniecību, nevis jāpārvēršas tūristu atrakciju parkā. Viņš norādīja, ka, saskaņā ar dažu speciālistu domām, Latvijai nav vajadzīga lauksaimniecība, un valsts laukus jāpārveido tūristu atpūtas zonā, taču šādus paziņojumus, pēc Dūklava sacītā, var droši nosaukt par absurdiem.

Пляж в Юрмале - Sputnik Latvija
Prieks Tūre: karstā vasara izputinājusi tūrisma aģentūru

Dūklavs skaidroja, ka Latvijā ievērojamas summas tiek piešķirtas tam, lai cilvēki būtu pārliecināti ēdiena kvalitātē, ko viņi ēd. Tādēļ populistiskie paziņojumi, kuri līdzinās tiem, kas tika izteikti, liecina par sliktu notiekošā saprašanu gan pašā lauksaimniecībā, gan kopumā ekonomikā.

Lauku tūrisms ir labi attīstīts Spānijā, Itālijā un Francijā. Šis tūrisma industrijas sektors ir orientēts uz dabas, kultūrvēsturisko un citu lauku un to īpatnību resursu izmantošanu.

Ceļotāji, kuri izvēlējušies lauku tūrismu, kādu laiku dzīvo laukos, iepazīst vietējo kultūru un vietējās paražas, piedalās tradicionālajos lauku darbos.

Ziņu lente
0