Politika

Politologs: par Saeimas spīkeri varētu kļūt nejaušā kārtā ievēlēts cilvēks

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Koalīcijas vairākuma pagaidām nav, tādēļ Saeimas pirmajā sēdē par spīkeri var izvēlēties jebkuru.

RĪGA, 29. oktobris – Sputnik. Ja 6. novembrī nebūs valdības koalīcijas vienošanās, par Saeimas priekšsēdētāju varētu kļūt samērā nejaušs cilvēks, uzskata politologs Ojārs Skudra, raksta Mixnews.lv.

Otrdien, 30. oktobrī, prezidents Raimonds Vējonis nozīmēja tikšanos ar Latvijas premjerministra amata kandidātiem – Aldi Godzemu no KPV LV, Jāni Bordānu no Jaunās konservatīvās partijas (JKP) un Arti Pabriku no apvienības "Attīstībai/Par!".

Rīga - Sputnik Latvija
Šķiet, Latvija paliks bez premjera: Vējonis neapmierināts ar jaunajām partijām Saeimā

Prezidents sagaida, ka līdz tam laikam premjera krēsla kandidāti spēs ziņot par valdības veidošanas pārrunu rezultātiem, tās turpmākās veidošanas procesu, gaidāmajiem uzdevumiem un iespējamo valdošās koalīcijas sastāvu.

Skudra paskaidroja, ka, ja 30. oktobrī "nenotiks patīkams pārsteigums", tad partijas, acīmredzami, gaidīs 6. novembri – 13. Saeimas pirmo sēdi.

"Varam izteikt pieņēmumu, ka par Saeimas priekšsēdētāju varētu tikt ievēlēta nejauša persona tā iemesla dēļ, ka koalīcijas un vairākums ir patlaban nenosakāms," norādīja Skudra.

Tiesa, pēc viņa sacītā, teorētiski ir pieļaujams, ka starp partijām pastāv vienošanās par politisko bloku izveidošanu šī faktora izmantošanai Saeimas priekšsēdētāja un prezidenta vēlēšanās. Skudra uzskata, ka pietiktu ar "Saskaņas", JKP un KPV LV vienošanos. Taču, pēc viņa sacītā, tas izskatās neiespējami.

Iepriekš Bordāns paziņoja, ka Saeimas prezidiju jāpārstāv to partiju locekļiem, kurām ir visvairāk mandātu – nav svarīgi, vai tās strādā koalīcijā vai opozīcijā.

Tas nozīmē, ka prezidijā, kurā ir piecas vietas, iekļūs "Saskaņas" pārstāvis, savukārt "Jaunā Vienotība" un Zaļo un zemnieku savienība, kuras ieguva vismazāk mandātu, paliks bez vietām.

Ziņu lente
0