Skatījies tikai retais: Latvija velti iztērējusi milzu summu Romas pāvesta vizītei

© Sputnik / Sergey MelkonovRomas pāvesta vizīte
Romas pāvesta vizīte - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Romas pāvesta vizītes dienā Latvijā bija noteikta brīvdiena, taču valsts ieedzīvotāji nebūt nemetās pie televizoriem, lai pavērotu pontifika vizīti, pretēji no kaimiņiem Lietuvā un Igaunijā.

RĪGA, 20. oktobris — Sputnik. Kādu no Romas pāvesta vizītei veltītajām tiešajām pārraidēm Latvijā, piemēram, pāvesta ierašanos lidostā, tikšanos pie Rīgas pils, ziedu nolikšanu pie Brīvības pieminekļa vai baznīcu apmeklējumus noskatījušies tikai aptuveni 290 tūkstoši televīzijas skatītāju – 15,2% iedzīvotāju, vēsta Grani.lv.

Taču Igaunijas un Lietuvas iedzīvotāji par Romas pāvesta vizīti interesējās daudz plašāk. Piemēram, Igaunijā 325 tūkstoši, jeb 18,6% iedzīvotāju noskatījās vismaz vienu no tiešajām pārraidēm par pāvesta vizīti. Lietuvā tiešās pārraides noskatījās 42,3% skatītāju – 1,138 miljoni cilvēku.

Apustuliskā vizīte par godu simtgadei: Romas pāvests Latvijā un Lietuvā - Sputnik Latvija
Apustuliskā vizīte par godu simtgadei: Romas pāvests Latvijā un Lietuvā

Igaunijas uzņēmuma Kantar Emor vadītājs Margo Veskimēgi atzīmēja, ka tamlīdzīga situācija ir pārsteidzoša, jo neticīgo skaits Igaunijā ir lielāks nekā Latvijā, turklāt Latvijā pāvesta vizītes dienā bija brīvdiena. Saskaņā ar ieceri, tam vajadzēja veicināt interesi par televīzijā sniegto informāciju.

Vēl vairāk, jāpiebilst, ka Latvijas sabiedriskajam radio un televīzijai Romas pāvesta vizītes atspoguļošanai tika piešķirti 145 710 eiro no neparedzētiem izdevumiem atvēlētajiem līdzekļiem.

Romas pāvests Baltijā

Šī gada septembrī Romas pāvests apustuliskā vizītē apmeklēja Baltijas valstis. Vispirms viņš ieradās Lietuvā, pēc tam devās uz Latviju un visbeidzot – uz Igauniju un no jauna atgriezās Lietuvā, jo Viļņā ir vienīgā nunciatūra – Vatikāna vēstniecība – visās trijās Baltijas valstīs.

Romas pāvesta Franciska vizīte Latvijā - Sputnik Latvija
Teologs: pāvesta vizīte atklāsmi Latvijas politiķiem nav dāvājusi

Romas Pāvests Francisks savas vizītes gaitā uzstājās Rīgas pilī, kur apsveica Latviju tās simtajā gadskārtā un aicināja visus iedzīvotājus strādāt brīvības labā un iemācīties skatīties plašāk par savām interesēm,

Francisks sastapās ar Latvijas prezidentu Raimondu Vējoni, nolika ziedus Brīvības pieminekļa pakājē, piedalījās ekumēniskā dievkalpojumā Doma baznīcā un aplūkoja sv. Jēkaba katedrāli.

Latvijas iedzīvotāji pievērsa uzmanību tam, ka nebūt ne tik daudzi cilvēki apliecināja vēlmi paši savām acīm ieraudzīt pāvestu. Sociālo tīklu apmeklētāji rakstīja, ka, iespējams, par to atbildīgi ne īpaši jaukie laikapstākļi.

Iepriekš ziņots, ka Romas pāvesta vizītes sagatavošanai Latvijas valdība atvēlējusi 806 tūkstošus eiro, Rīgas dome — 233 232 eiro.

Romas Pāvests Francisks apmeklēja Latviju 24. septembrī, Baltijas valstu neatkarības simtajai gadskārtai veltītās vizītes ietvaros.

Uzstājoties ar sprediķi Rīgas pilī, Francisks apsveica Latviju ar 100. gadadienu un aicināja visus iedzīvotājus strādāt brīvības labā un iemācīties skatīties tālāk par savām interesēm. Solidaritāti, no nes cilvēku spēja pacelties pār savām interesēm, pāvests nosauca par pamatu vēstures veidošanai konfliktu un spriedzes apstākļos. Pēc viņa sacītā, tie, kas pagātnē tika uzskatīti par pretiniekiem, spēj sasniegt vienotību, lai radītu jaunu dzīvi.

Romas pāvesta Franciska vizīte Latvijā - Sputnik Latvija
"Latvieši to uztaisa no koka": sociālie tīkli izsmēja dāvanu Romas pāvestam

Latvijas prezidents Raimonds Vējonis pastāstīja pāvestam, ka daudzi latvieši cieš no nabadzības, kas nes emigrāciju un cilvēcisko attiecību sabrukumu. Vējonis norādīja, ka cer uz to, ka pāvesta Franciska vizīte kļūs par spēcīgu impulsu Latvijas iedzīvotājiem ceļā pie cieņas, brīvības un taisnīguma, kā arī stiprinās sabiedrību un valsti.

Pāvests Francisks apmeklēja Baltijas valstis pirmo reizi. Pirms viņa vēsturiskā vizītē Baltijas republikās pēc PSRS sabrukuma 1993. gadā ieradās Pāvests Jānis Pāvils II. Rīgā viņš viesojās 8. septembrī.

Ziņu lente
0