"Visticamāk aizveda vai nu uz Lietuvu vai Krieviju": kā Latvijā zog šķirnes kucēnus

© pixabay / StockSnapKucēns
Kucēns - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pazudušo kucēnu meklēšanā var palīdzēt čipi.

RĪGA, 18. oktobris — Sputnik. Pirms dažām nedēļām Cīravas pagastā pazuduši dzinējsuņa kucēni. Vietējie iedzīvotāji domā, ka suņus nozaga zagļi no kaimiņvalstīm, kuri pirms tam cītīgi novēroja mājas, raksta skaties.lv.

Suņu īpašnieks Andis jau sen nodarbojas ar Latvijas dzinējsuņu turēšanu. Viņam ir divas šīs sugas kuces, kurām šogad piedzima desmit kucēni. Vairums kucēnu dosies uz jaunajām mājām, bet divus viņš plānoja paturēt sev.

Līdz šīm suņi mierīgi skraidījuši brīvā vaļā, un nebija nekādu problēmu, kamēr pirms divām nedēļām no pastaigas atgriezās tikai pieaugušie dzīvnieki. Saimnieks apstaigājis kaimiņus, izbridis apkārtējo mežu, bet četru mēnešu kucēni kā akā iekrituši.

"Es tajā dienā netālajā mežā manīju svešu auto, bet sēņu laikā tādu te ir daudz. Te ļoti daudzi brauc sēņot. Līdz ar to es nepievērsu uzmanību ne numura zīmei, ne auto markai.

Man ir pārliecība, ka abus kucēnus ir nozaguši un, visticamāk, ka tie aizvesti vai nu uz Lietuvu, vai Krieviju," - stāsta Andis.

Šādu pārliecību viņš bija guvis, kad sarunājās ar pazīstamo kinologu. Viens no kaimiņiem arī saka, ka esot dzirdējis stāstus par tādiem "viesmāksliniekiem". Viņš pats neko aizdomīgu nebija pamanījis, bet savu medību suni tagad vaktē divreiz vērīgāk.

Abi pazudušie kucēni bija čipēti saskaņā ar likumu. Īpašnieks nekavējoties vērsās pie apgabala veterinārārsta, lai izdarītu atzīmi reģistrā par to, ka suni nozaga.

Eds Šīrans - Sputnik Latvija
WhatsApp loterija: Eda Šīrana koncerta biļešu vietā liels rēķins par telefonu

"Ja dzīvnieks ir pazudis, ieejot šajā datubāzē, dzīvnieka īpašnieks, autorizējoties, var pie sava dzīvnieka datiem var izdarīt atzīmi, ka dzīvnieks ir pazudis. Ir atsevišķa aile, kurā var aprakstīt pazušanas brīdi, vairāk informācijas. Ja ir aizdomas par zādzību, arī šo informāciju var norādīt. Informācija ir pieejama visām kontrolējošajām institūcijām, dienestiem," - pastāstīja Zempkopības ministrijas pārstāve Liene Ansone.

Kad policija vai veterinārais dienests atradīs dzīvnieku, darbinieki ievadīs bāzē čipa numuru un redzēs visu informāciju, tostarp arī par to, vai dzīvnieks ir pazudis, vai tika nozagts. Ja dzīvnieku izved uz citām valstīm, tam jābūt dokumentiem par izcelsmes valsti un čipa numuru.

Eiropas Savienības robežās dzīvnieku var atrast pēc čipa numura, bet, ja to izved ārpus ES, tas jau ir problemātiski.

Lai gan ar katru dienu īpašnieks arvien mazāk cer atrast pazudušos kucēnus, viņš priecāsies par jebkurām ziņām, kuras palīdzētu atrast mīluļus.

Ziņu lente
0