Mierīgai dzīvei beigas: karjeru Rail Baltica vajadzībām ierīkos līdzās dzīvojamām mājām

© AFP 2023 / Miguel SchincariolEkskavators
Ekskavators - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Smilšu karjera projekts Inčukalnā virzās uz priekšu, neskatoties uz kaimiņu iecirkņu īpašnieku protestiem – no karjeras robežas viņus šķirs vien pārdesmit metrus plata zemes strēle.

RĪGA, 12. oktobris — Sputnik. Krustiņu ciema iedzīvotājiem radušās nopietnas nesaskaņas ar uzņēmējiem, kuri iecerējuši sarīkot smilšu ieguvi netālu no viņu mājām, vēsta Skaties.lv. Iedzīvotāji ir pārliecināti, ka smilšu karjers sagandēs viņu mieru un samazinās zemes vērtību.

Iedzīvotāji skaidro, ka smiltis tiks ņemtas tieši viņu deguna galā. No vienas puses zemesgabalus no karjera atdala neliela upīte, no otras puses – ceļš. Attālums no tuvākajām mājām līdz karjeram sasniedz tikai aptuveni pārdesmit metrus.

Rail Baltica - cовмещённая колея на участке Шяштокай-Моцкава - Sputnik Latvija
Ļoti svarīgs projekts, kam pietrūkst naudas: kas notiks ar Rail Baltica pēc 2020. gada

Netālu atrodas arī Pirmajā pasaules karā kritušo vācu karavīru apbedījuma vieta.

Smilšu ieguvi plānots sākt sakarā ar Rail Baltica būvdarbiem.

Iedzīvotāji stāsta, ka pašvaldība uzdevusi uzņēmējiem saskaņot projektu ar visiem tuvējo iecirkņu īpašniekiem. Karjera tuvumā atrodas četras mājas. Divi īpašnieki devuši atļauju karjera būvei, taču vēlāk to atsaukuši, divi pārējie īpašnieki jau sākotnēji apņēmīgi atteicās no ierosinājuma.

"Mēs nezinām, kā šo projektu apstādināt. Ir sajūta, ka iecere tiek virzīta uz priekšu, kaut arī mēs esam pateikuši, ka no mums atļaujas nebūs. Ja šeit sāksies smilts ieguve, mūsu mierīgajai dzīvei pienāks gals, īpašumiem vērtība kritīsies. Mēs gaidām, kāda būs novada vadības nostāja. Pret vai par mums," – pastāstīja Krustiņu iedzīvotāji.

Pagasta galva Aivars Nalivaiko uzskata, ka konfliktu radījusi slikta saziņa. Viņš paskaidroja, ka novada vadība iedzīvotāju un projekta attīstītāju konfliktā ietur neitrālu pozīciju un neiejaucas situācijā, kas var novest pie civiltiesiskas tiesvedības. 2013. gadā mainījies pagasta teritorijas plānojums, un pēc tam smilšu ieguve šajā īpašumā ir atļauta.

Origo - Sputnik Latvija
Tirdzniecības centru Origo iebūvēs transporta mezglā Rail Baltica

"Katrs zemes īpašnieks savu īpašumu var attīstīt kā vēlas. Ar nosacījumu, ka tiek perfekti sakārtota juridiskā puse ar visām noteiktajām atļaujām, saskaņojumiem. Kamēr to nebūs, domāju, ka būvvalde nekādas atļaujas no savas puses nedos," – skaidroja Naļivaiko.

Paši topošā karjera īpašnieki ar žurnālistiem tikties atteicās. Žurnālisti pa tālruni uzzināja, ka visa darbība ir likumīga, pašlaik nekas nav pārkāpts. Uzņēmuma pārstāvis uzskata, ka iedzīvotāju pretestība saistīta ar vienu cilvēku, kurš musinot sabiedrību.

Jautāts, kas notiks, ja iedzīvotāji nedos atļauju karjera izveidei, precīza atbilde netika sniegta, taču žurnālistu sarunbiedrs lika saprast, ka no plāniem atteikties negrasās.

Ziņu lente
0