Psihiatrs: vairāk nekā 10% Latvijas iedzīvotāju ir garīgās veselības traucējumi

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas sabiedrība ir iecietīga pret alkoholismu, taču nav tik toleranta pret cilvēkiem ar garīgiem veselības traucējumiem, kaut gan ar tiem ir saistīti vien 3-5% no visiem agresijas izpausmes gadījumiem.

RĪGA, 11. oktobris – Sputnik. Apmēram 10-12% Latvijas iedzīvotāju ir garīgās attīstības traucējumi, tāpēc cilvēkus ar psihiskiem traucējumiem nevajadzētu nošķirt no pārējās sabiedrības, tieši pretēji, viņiem ir jāpalīdz atgriezties ierastajā vidē, nomainot ārstēšanos specializētās iestādēs ar pakalpojumiem, kas ir maksimāli tuvi ģimenes rūpēm, paziņoja Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra psihiatrs Māris Taube.

Vakar, 10. oktobrī, tika dots starts kampaņai "Cilvēks, nevis diagnoze!", kuras ietvaros Latvijas iedzīvotājiem pastāstīs par to, kā cilvēkus ar garīgās attīstības traucējumiem iespējams integrēt sabiedrībā, un izkliedēs mītus par cilvēku agresivitāti, kuriem ir psihiskas slimības, vēsta Press.lv.

Plūdi Latgalē - Sputnik Latvija
Psihiatrs: pašnāvību statistiku Latvijā bojā Latgale

Pēc Taubes sacītā, tikai 3-5% agresijas izpausmes gadījumu ir saistīti ar cilvēkiem, kuri cieš no garīgās attīstības traucējumiem, to apstiprina daudzi zinātniskie pētījumi un ilgu gadu laikā uzkrātā statistika.

Turklāt paši cilvēki, kuriem ir šādi veselības traucējumi, baidās no tā, kā viņus uztvers sabiedrība. Pēc Taubes sacītā, Latvijas sabiedrība ir daudz tolerantāka, piemēram, pret alkoholismu, nekā pret citiem psiholoģiska rakstura traucējumiem, tādēļ šajā nozīmē Latvijai vēl ir tāls ceļš ejams līdz iekļaujošai sabiedrībai, kaut gan pēdējo gadu laikā situācija ir uzlabojusies.

Labklājības ministrs Jānis Reirs, kurš arī piedalījās iedzīvotāju informēšanas kampaņas atklāšanā, norādīja, ka sabiedrībā, kaut arī lēni, taču notiek izmaiņas, un tagad liels darbs būs darāms valsts un pašvaldību iestādēm, lai palīdzētu cilvēkiem ar psihiskām novirzēm integrēties sabiedrībā – nepieciešama gan iekļaujoša izglītība, gan iekļaujošs darba tirgus.

Viņš norādīja, ka deinstitualizācijas process, kura ietvaros psihiatriskās ārstēšanās iestādes plānots aizvietot ar pakalpojumiem, kuri ir maksimāli tuvi ģimenes rūpēm, nenotiks bez sabiedrības atbalsta, un tieši tāpēc tiek rīkota sabiedrības informēšanas kampaņa "Cilvēks, nevis diagnoze!"

Ziņu lente
0