Politika

"Saņem granātu, fašist": bijusī Saeimas spīkere par vēlēšanu rezultātiem

© Sergey MelkonovSaeimas vēlēšanās
Saeimas vēlēšanās - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Cilvēki Saeimas vēlēšanās balsoja, lai atriebtos tiem, kas ir pie varas, uzskata Ilga Kreituse.

RĪGA, 10. oktobris — Sputnik. Saeimas vēlēšanu rezultāti parādīja vēlētāju nenopietno attieksmi un neuzticēšanos vēlēšanām, paziņoja radio Baltkom politoloģe, Stradiņa universitātes profesore, bijusī Saeimas spīkere Ilga Kreituse.

Trīspadsmitās Saeimas vēlēšanas notika sestdien, 6. oktobrī, vēlētāju aktivitāte sastādīja 54,6%.

Здание Сейма Латвии - Sputnik Latvija
Politika
Partijas nosaukušas prioritātes koalīcijas veidošanas pārrunās

"Zemā vēlētāju aktivitāte kļuva par pļauku valdošajai koalīcijai — pilsoņi parādīja, ka varasiestāžu rīcība nesasniedza vienkāršo vēlētāju. Cilvēki vairs netic tai iespējai, kuru nodrošina Latvijas Satversme — lemt, kas vadīs valsti. Cilvēki netic savai valstij, savai Satversmei. Situācija liek aizdomāties, kādēļ tā notiek, un kas pie tā ir vainīgs," paziņoja Kreituse.

Pēc provizorisko datu noskaidrošanas kļuva skaidra, ka vēlētāju attieksme pret dalību vēlēšanās nebijusi nopietna, norādīja politoloģe.

"Piemēram, ja Artuss Kaimiņš ieguvis tik daudz plusu, tad par viņu daļēji balsoja pēc principa "saņem granātu, fašist": valdošie, mēs par spīti jums tagad tādu ievēlēsim. Cilvēki balsoja, lai atriebtos tiem, kas ir pie varas," uzskata Kreituse.

Viņa paskaidroja, ka Kaimiņš pēc domu gājiena veida un politiskās uzvedības līdzinās itāļu komiķim, "Piecu zvaigžņu" kustības dibinātājam Bepē Grilo.

"Vēlētāju attieksme pret vēlēšanām bija kā pret cirka izrādi," konstatēja Kreituse.

Viņa atgādināja, ka būdama spīkere saņēma piezīmes par sesto Saeimu.

"Es viņiem atbildēju — pagaidiet, vēl izrādīsies, ka sestā Saeima bija visprofesionālākā un labi strādājošākā," pastāstīja Kreituse.

Ministri nesaprot Latvijas reālijas

Čakšas paziņojums par zemās vēlētāju aktivitātes iemesliem vēlēšanās liecina par to, ka ministri nesaprot reālu situāciju valstī, norādīja bijusī Saeimas spīkere.

Министр здравоохранения Латвии Анда Чакша и новые машины неотложной помощи - Sputnik Latvija
Čakša paskaidroja vēlētāju zemo aktivitāti ar to, ka latviešus viss apmierina

Veselības ministre Anda Čakša vakar paziņoja, ka vēlētāju zemā aktivitāte liecina par stabilitāti Latvijā. Pēc viņas domām, kad cilvēku viss apmierina — viņš uz vēlēšanām neies.

"Tā ir teorija, un tā Latvijā nedarbojas. Šveicē, piemēram, maz cilvēku piedalās vēlēšanās — tur ir apmierināti ar esošo situāciju. Ja es dzīvotu Cīrihē, tad arī būtu apmierināta ar to, kas ir, un nedomātu par vēlēšanām," paskaidroja Kreituse.

"Paziņojums, ka latvieši neatnāca uz vēlēšanām dēļ labas dzīves, nozīmē, ka Čakša nesaprot, kur viņa dzīvo, ko viņa ar savām reformām ir izdarījusi, un cik liela ir neapmierinātība ar viņas rīcību. Viņai labāk būtu bijis aizdomāties par savu nākotni ministres amatā, nevis piemērot Latvijai kaut kur padzirdētu teoriju," norādīja Kreituse.

Saskaņā ar CVK provizoriskajiem datiem, pirmo vietu vēlēšanās ieņem partija "Saskaņa" ar 19,8% vēlētāju balsu, otrā vieta ir KPV LV partijai (14,25%), trešā — Jaunajai konservatīvajai partijai (13,59%). Ceturtajā pozīcijā "Attīstībai/Par!" (12,04%), tālāk seko nacionālais bloks "Visu Latvijai" (11,01%), Zaļo un zemnieku savienība (9,91%) un partija "Jaunā Vienotība" (6,69%). Pārējās partijas nepārvarēja 5% barjeru.    

Ziņu lente
0