Kur pazudis Baltijas lasis

© Sputnik / Валерий ШустовLasis
Lasis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pērn tika noķerti vien 1 200 lašu, apstiprināja Latvijas Pārtikas un veterinārajā dienestā.

RĪGA, 10. oktobris — Sputnik. No Latvijas veikaliem pazudis Baltijas lasis, nopirkt var tikai Norvēģijas lasis. Speciālisti saista šo parādību ar zivju slimību un pieaugušo roņu skaitu Baltijas jūrā, vēsta Latvijas Televīzija.

"Lašu stāvoklis ir sarežģīts visā Baltijas jūrā, jo Baltijas jūra ir slēgta jūra, piesārņota, un pēdējos gados parādās arvien vairāk problēmu," saka Ruta Medne, Bior institūta zivju resursu atjaunošanas nodaļas vadītāja.

Ziemeļu jūras ceļš. Peveka osta - Sputnik Latvija
Baltijas jūrā trūkst zivju: Polija vēlas pirkt mintajus Krievijas Tālajos Austrumos

Pērn zvejnieki vērsās BIOR pēc palīdzības, jo uz noķerto lašu ķermeņa viņi konstatēja čūlas un pelējumam līdzīgus plankumus.

"Pagaidām nav zināms ne vīruss, ne sēnīte, ne baktērijas, kas to izsauc, un pētījumi šobrīd notiek visā Baltijas jūras reģionā, bet katra valsts pagaidām strādā atsevišķi, bet mēs baidāmies, ka tas varētu samazināt lašu resursu kopumā," atzina Medne.

Taču Medne skeptiski attiecas pret mākslīgi izaudzēta Norvēģijas laša pārdošanu, jo tā audzēšanā tiek izmantoti augšanas stimulatori, tāpat tiek pievienotas klāt vielas, piemēram, filejas iekrāsošanai oranžā krāsā.

"Mūsējais jau ir pelēks — tāds, kāds tas ir pēc dabas, un liekas, ka mazāk piesaista pircējus, taču gribētos ticēt, ka mūsu Baltijas lasis ir labāks," nobeigumā sacīja Medne.

Šobrīd ir atļauta lašu zvejniecība rūpniecības apmēros jūrā un licencēta zvejniecība Salacas un Ventas upē, to varētu atļaut arī Gaujā. Taču, iespējams, lašu slimības dēļ šo zivju veidu aizliegs zvejot.

Turklāt zvejnieki izvairās no laša zvejošanas piejūras zonā roņu dēļ, kuri nāk baroties no tīkliem un apēd gandrīz visu lomu.

Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD) apstiprināja, ka Baltijas lasis kļuvis par retumu.

"Ja mēs paskatāmies oficiālo statistiku, kas ir iesūtīta par nozvejotajiem lašiem, tad 2017. gadā ir nozvejoti kopā tikai 1200 gabali — uz visu Latviju gada laikā tas ir niecīgs skaits, un visticamāk tā tas arī ir, jo viņu kad nozvejo, tik pat ātri izpārdod," paziņoja PVD Dzīvnieku izcelsmes produktu uzraudzības nodaļas vecākais eksperts Andris Vaiders.

Viņš atgādināja par prasībām pārdotajām zivīm, kas saistītas ar maksimāli pieļaujamā doksīna skaita rādītājiem: veselus var pārdot lašus līdz 4,4 kilogramiem. Zivis, kuras sver līdz 6 kilogramiem, drīkst pārdot filejas veidā, ja zivs sver septiņus kilogramus, tad to nedrīkst pārdot.

No 1. oktobra līdz 30. novembrim darbojas lašu zvejniecības aizliegums nārsta dēļ, taču pārdošanā vēl ir sastopamas zivis, kuras nozvejotas līdz šim periodam.    

Ziņu lente
0