"Eiropas Dzelzceļa līnijas": Latvijā Rail Baltica tiek īstenota saskaņā ar plānu

© Sputnik / Sergey MelkonovDzelzceļš
Dzelzceļš - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Eiropas Dzelzceļu līnijas" attīstības un komunikāciju departamenta vadītājs Agnis Driksna uzsvēra, ka Rail Baltica projektēšanu plānots pabeigt 2021. gadā.

RĪGA, 2. oktobris — Sputnik. Latvijā Rail Baltica izveidošana rit saskaņā ar plānoto: jau ir vai nu noslēgti, vai arī drīz tiks noslēgti pirmie projektēšanas un celtniecības līgumi, pastāstīja Latvijas Radio "Eiropas Dzelzceļu līnijas" attīstības un komunikāciju departamenta vadītājs Agnis Driksna.

"Šobrīd noslēdzās plānošanas fāzē un sākās projektēšanas fāze. Latvijas gadījumā jau būtiskākie projektēšanas līgumu ir noslēgti vai arī izsludināts iepirkums. Līdz ar to mēs varam teikt, ka mēs tuvojamies plānošanas fāzes noslēgumam un uzsākam projektēšanas fāzi," paziņoja Driksna, norādot, ka projektēšanai nepieciešams pusotrs gads, to plāno pabeigt 2021. gadā.

Baiba Rubesa - Sputnik Latvija
Baiba Rubesa atklājusi savas aiziesanas detaļas no projekta Rail Baltica

Savukārt ceļu būvēs piecus gadus, no 2021. līdz 2026. gadam.

Vakar bijusī Baltijas valstu savstarpējā uzņēmuma RB Rail bijusī izpilddirektore un valdes priekšsēdētāja Baiba Rubesa atklāja savas aiziešanas detaļas no amata. Atkāpšanās iesniegumu viņa iesniedza septembra beigās. Rubesa uzsvēra, ka esošā Baltijas valstu savstarpējā uzņēmuma struktūra rada nevēlamu uzraudzības ciklu un tam raksturīgos interešu konfliktus, kuri aizkavē jebkādu lēmumu pieņemšanas procesu, savukārt 2019. gada budžets joprojām nav apstiprināts.

Šī gada februārī RB Rail akcionāri no Igaunijas un Lietuvas pauda neapmierinātību ar Rubesas darbu, taču Latvijas puses akcionāru pārstāvis, ''Rail Baltica'' projekta attīstītāja "Eiropas Dzelzceļa līnijas" (EDzL) vadītājs Andris Linužs balsojumā atturējās un Rubesa palika savā postenī.

"Ko lai dara, ja vadītāja pieķērusies krēslam," — toreiz situāciju komentēja Lietuvas komunikāciju un transporta ministrs Rokass Masiulis.

Визуализация проекта Rail Baltica - Sputnik Latvija
Eiropas Komisija piešķīrusi Latvijai nepilnus 7 miljonus eiro jaunam dzelzceļam

Rail Baltica projekta ietvaros Baltijas valstīs plānots izsludināt desmitiem konkursu. Janvāra beigās kļuva zināms, ka izsludināts pirmais konkurss dzelzceļa līnijas celtniecības projektam vairākos posmos Rīgā un tās apkārtnē, sliežu ceļu garums sastādīs 57 kilometrus. Rezultātā tiks pārbūvēta Rīgas Centrālā stacija, likvidēts uzbērums zem dzelzceļa sliežu ceļiem, uzbūvēts transporta mezgls Torņakalnā, tiks nojaukts tirdzniecības centrs "Titāniks" kanāla krastā un daļa autoostas.

Celtniecības darbus bija plānots uzsākts jau 2016. gadā. Kopējā projekta vērtība sastāda 5,8 miljardus eiro. Lielāko daļu šīs naudas veido Eiropas fondu līdzekļi, kuri varētu tikt pazaudēti, ja projekts ievilksies.    

Ziņu lente
0