Latvijas bizness iebilst pret algu atklāšanu: darbiniekus var pārpirkt

© Pixabay / niekverlaanKlaviatūras poga "Atrast darbu"
Klaviatūras poga Atrast darbu - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kompānijas sāks pārpirkt kvalificētus darbiniekus, ja noskaidros, kāda ir viņu alga pašreizējā darba vietā, uzskata Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera.

 

RĪGA, 29. septembris — Sputnik. Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) asi iebilda pret grozījumiem, kuri paredz darba devēju pienākumu norādīt darba sludinājumos piedāvātās algas apmēru, raksta avīze Dienas Bizness.

Tirdzniecības un rūpniecības kamera uzskata, ka algu informācijas publiskošanai būs negatīvas sekas — tiks kropļota veselīga konkurence. LTRK raizējas, ka darbiniekus, it sevišķi augsti kvalificētus, vienkārši sāks pārpirkt, tostarp arī rietumvalstu kompānijas.

"Citu valstu kompānijas meklē konkrētu profesiju pārstāvjus Latvijā, tāpat vērojams kvalificētu darbinieku trūkumus vairākās nozarēs, piemēram, medicīnas, IKT un būvniecības jomās, tādēļ šāda algu norādīšana vietējiem uzņēmējiem var būt ļoti negatīva prasība, darba tirgu nevis stimulējot, bet gan kropļojot," — paziņoja LTRK valdes locekle Katrīna Zariņa.

Pensionāri - Sputnik Latvija
Valsts atbalstu saņems uzņēmumi, kuros strādā par 50 gadiem vecāki cilvēki

Saeimas Sociālo un nodarbinātības lietu komisija 26. septembrī atbalstīja Darba likuma grozījumus, saskaņā ar kuriem uzņēmumiem un iestādēm, kas meklē darbiniekus, sludinājumos būs jānorāda piedāvātā alga vai stundas likmes amplitūda.

"Latvijā darba sludinājumos atalgojums parasti vai nu netiek norādīts vispār, vai arī tiek ļoti neviennozīmīgi raksturots — konkurētspējīgs, stabils. Ko gan tas darba devējam izsaka? Stabili zems? Darba devējs nevis pats piedāvā atalgojumu, bet intervijās jautā darba meklētājam, cik tas vēlētos saņemt," — paskaidroja komisijas sēdē grozījumu nepieciešamību to autors Rihards Kols. Nenorādot algas apmēru, darba devēji maldina darbiniekus, viņš uzskata.

Darba likuma grozījumi vēl tiks izskatīti Saeimā.

Ziņu lente
0