Vai ēdieni restorānos kļūs lētāki: Latvija mācās no paradoksiem

© Foto : pixabayBrokastis restorāna
Brokastis restorāna - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
PVN samazināšana restorāniem ir reāla – Finanšu ministrija piedāvā tiem tikai iziet no "pelēkās zonas", paziņoja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola.

RĪGA, 27. septembris — Sputnik. Latvijas valdība turpinās darbu ar mērķi samazināt nodokļus uzņēmējiem ar noteikumu, ja viņi izies no tā saucamās "pelēkās zonas", paziņoja Latvijas finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola intervijā radio Baltkom.

Viņa atgādināja, ka jau izveidojusies pozitīva pieredze — samazināts pievienotās vērtības nodoklis vietējiem dārzeņiem un augļiem, kā rezultātā šajā nozarē nobremzēta inflācija, taču nodokļu ieņēmumi nav samazinājušies.

"No šī gada likmi samazinājām līdz 5%. Paradoksāli, taču nodokļos mēs ieņemam vairāk. Šo paņēmienu varam izmantot cīņai ar ēnu ekonomiku," — pastāstīja ministre.

Nākamais solis — nodokļa samazināšana restorāniem.

"Mēs piedāvājam viņiem vienošanos, kurā viņi piekritīs palielināt legālās algas, bet mēs viņiem samazināsim pievienotās vērtības nodokli līdz 12%," — apliecināja Dana Reizniece-Ozola.

Iepriekš Latvijas Finanšu ministrija, Restorānu biedrība un Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija parakstīja vienošanos, kas paredzēja PVN likmes samazināšanu līdz 12% sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem no nākamā gada, bet par to viņi apņemas palielināt darbinieku oficiālo algu.

Повара ресторана Лидо в торговом комплексе Ориго - Sputnik Latvija
Restorāniem un viesnīcām samazinās PVN apmaiņā pret darbinieku algu palielināšanu

PVN samazināšana nozarei negatīvi ietekmēs fiskālo telpu aptuveni 40 miljonu eiro apmērā, taču plānots, ka to kompensēs darba laika uzskates ieviešana un vienošanās par algu palielināšanu, informēja finanšu ministre. Viņa piebilda: gadījumā, ka PVN samazināšana viesnīcām un restorāniem nedos vēlamo rezultātu, likmi būs iespējams mainīt. Taču pozitīvā pieredze, ko deva PVN samazināšana līdz 5% vietējo dārzeņu, augļu un ogu ražotājiem, ļauj cerēt, ka arī gadījumā ar restorāniem un viesnīcām tas nenovedīs pie nodokļu ieņēmumu samazināšanas.    

Ziņu lente
0