Reizi gadā – uz ārzemēm: ar ko izceļas vidējās šķiras latvijetis

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Pāriet pie mediju bankasСамолет летит над Мальдивскими островами.
Самолет летит над Мальдивскими островами. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas iedzīvotāji, kuri reizi gadā uz nedēļu brauc atpūsties uz ārzemēm, var sevi droši uzskatīt par vidējās šķiras pārstāvjiem.

RĪGA, 13. septembris — Sputnik. Swedbank ekonomiste Linda Vildava komentēja aptaujas rezultātus par Latvijas iedzīvotāju labklājības kritērijiem, vēsta Lsm.lv.

Swedbank aptaujas ietvaros iedzīvotāji pastāstīja, kādas ir sabiedrības vidējās šķiras pazīmes.

Туристы фотографируются на фоне Статуи Свободы в Нью-Йорке - Sputnik Latvija
Eurostat: latvieši ir pasaulē taupīgākie tūristi

Pēc Vildavas vārdiem, 53% aptaujāto paši sevi iekļāva vidējās šķiras aprindās. Pārsvarā tie ir cilvēki vecumā līdz 45 gadiem, ar augstāko izglītību un vidēji augstiem ienākumiem. Respondenti vecumā virs 45 gadiem ar zemiem ienākumiem un pamatizglītību arī pieskaitīja sevi pie vidējās šķiras, taču daudz retāk.

Starp pazīmēm, ar kuru palīdzību iedzīvotāji nosaka piederību pie sabiedrības vidējās šķiras, aptaujātie minēja tādus faktorus kā pašu mājoklis, nopirkts kredītā vai par saviem līdzekļiem, iespēju ik mēnesi apmaksāt tekošos izdevumus un iespēju ik gadus nedēļu atpūsties ārzemēs.

Vildava piezīmēja, ka tikai 10% aptaujāto atbilst šiem kritērijiem. Parasti pieklibo pēdējais punkts – ceļojums. Taču, pēc ekonomistes domām, ka ceļojuma vietā var likt uzkrājumus vismaz mēnešalgas apmērā, un iznāk, ka pie vidējās šķiras pieder gandrīz trešā daļa valsts iedzīvotāju.

Pietrūkst atpūtai, mašīnai, dzīvošanai

Iepriekš vēstīts, ka Eurostat dati par 2017. gadu liecina, ka ikgadējo atpūtu ārzemēs nevar atļauties 37,1% Latvijas iedzīvotāju.

Savukārt bankas Luminor aptauja, kas tika veikta šī gada februārī starp 300 respondentiem vecumā no 20 līdz 50 gadiem, apliecināja, ka 39% iedzīvotāju atliek nodomu doties tālā ceļojumā naudas trūkuma dēļ.

Диаграммы - Sputnik Latvija
Gada laikā Latvija nav mainījusi pozīciju Valstu labklājības indeksā

Taču iedzīvotājiem pietrūkst līdzekļu ne tikai braucieniem uz ārzemēm. Vēl 32% vēlas iegādāties jaunu automašīnu, taču nevar to atļauties, 32% sapņo par mājokļa remontu, 30% vēlas nopirkt vai mainīt mājokli, 24% vēlas nomainīt mēbeles vai pārveidot interjeru. 21% nevar iegādāties dārgu tehniku vai gadžetu, bet 20% naudas pārpalikumu iztērētu hobijam.

Iepriekš vēstīts, ka 2018. gada otrajā ceturksnī 30,6% strādājošo saņēma algu līdz 450 eiro apmērā pēc nodokļu nomaksas. 34,9% darbinieku pamatdarbā saņēma algu 450-700 eiro apmērā "uz rokas", 25,3% — no 700 līdz 1 400 eiro, 3,6% — 1 400 eiro un vairāk.

Ziņu lente
0