Vērtīgs eksponāts: iedzīvotājus aicina palīdzēt Dabas muzejam un sagādāt sēnes

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Dabas muzejs vērsies ar lūgumu pie sēņotājiem – steidzami vajadzīgas sēnes izstādei.

RĪGA, 12. septembris — Sputnik. Sausais laiks radījis grūtības Latvijas Dabas muzeja darbiniekiem: tradicionālās izstādes "Sēņu dienas" priekšvakarā viņi teju palikuši bez eksponātiem.

Neparasti karstā un sausā vasara atstājusi sēņotājus bez bagātas ražas – pašlaik mežos sastopamas gailenes, gadās apšu bekas un bērzlapes, taču jūtams baraviku deficīts. Visiem, kam patīk paklaiņot pa mežu, atliek tikai lūgt visus dievus sūtīt lietu, kuri, neskatoties uz sinoptiķu prognozēm, Latvijā vēl joprojām nav parādījušies. Speciālisti iesaka sēņotājiem sekot laika prognozēm un doties turp, kur nolijis lietutiņš.

Sausums mežos nācis par ļaunu arī tradicionālajai izstādei "Sēņu dienas", kas ieplānota Latvijas Dabas muzejā 12.-16. septembrī. Muzeja darbinieki un visi, kas jūt viņiem līdzi, publicē Facebook aicinājumu nest sēnes uz muzeju, jo izstādei draud eksponātu trūkums.

"Tradicionālā sēņu izstāde Dabas muzejā šogad notiks no 12. līdz 16. septembrim. Tomēr mums ir iestājusies neliela panika. Ir tik ļoti karsts un sauss, ka atrast izstādei piemērotas skaistas dažādu sugu sēnes ir liels izaicinājums un neiespējamā misija. Tādēļ lūdzam palīgā padalīties ar saviem atradumiem. Ik gadu mums tieši izstādes apmeklētāji pārsteidz ar interesantiem atradumiem, ko mēs ar prieku pievienojam eksponātu klāstam.

Paši mežā braucam katru dienu, jo eksponāti katru dienu jāatjauno, īpaši jau karstā laikā. Tomēr mēs nespējam pabūt visur vienlaicīgi. Izstādes laikā iespējams arī satikt mūs – Dabas muzeja mikoloģes. Ja vēlaties satikt tieši mani, tad nāciet trešdien, piektdien vai svētdien, ja Diānu Meieri, tad ceturtdien vai sestdien. Izstādē ir pieejams arī bērnu stūrītis ar dažādām aktivitātēm," — savā lapā aicināja Dabas muzeja mikoloģe (sēņu pētniece) Inita Daniele.

Muzeja darbinieku aicinājumu jau atbalstījuši arī rīdzinieki.

"Palīdzam! Lasām sēnes un nesam uz Dabas muzeju! Sēnes vajag ar visiem kātiem! Smukas un stingras. Visādas! Dažādas. Ēdamās, neēdamās, jocīgās un rozi-violeti-strīpainās… Izstādei no 12.-16.septembra! Uztaisām izstādi kopā, jo Dabas muzeja cilvēkiem mērena panika — mežos, kur parasti brauc, viss sažuvis! Es palīdzēšu — atdošu savas sēnes! Un tu, draugs? Pašērojam! Padalamies, lai atrodas palīgi!" — muzeja darbinieku aicinājumu atbalstīja žurnāliste Maija Pohodņeva.

Sēņu izstādes organizatori īpaši aicina iedzīvotājus ziņot par gada sēni – milzu apaļpūpēdi. Tas ir lielākais pūpēžu ģints pārstāvis pasaulē, kura diametrs var sasniegt 50 cm, bet svars – pārsniegt 10 kg. Jaunie apaļpūpēži ir ēdami, kamēr serdene ir balta. Sēni var sagriezt mazos gabaliņos un cept uz pannas vai grilā.

Ziņu lente
0