Katlumājā Zasulaukā sadedzināta radioaktīvā šķelda no Baltkrievijas

© Sputnik / Алексей Даничев / Pāriet pie mediju bankasŠķelda
Šķelda - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aizvadītā gada ilgstošo lietavu dēļ ražotāji no Latvijas nevarēja piegādāt "Rīgas siltumam" pietiekamu daudzumu šķeldas, un kurināmo nācās ievest no Baltkrievijas.

RĪGA, 10. septembris — Sputnik. Šovasar uzņēmuma "Rīgas siltums" kurināmajā konstatēts radioaktīvais piesārņojums, kas 4-6 reizes pārsniedz pieļaujamo, vēsta TV3 raidījums  "Nekā personīga".

Piesārņojuma avots — no Baltkrievijas ievesta šķelda, taču tas noskaidrojās tikai vēlāk, kad sadedzinātā kurināmā pelni tika nogādāti Getliņu poligonā, kur signālu deva radiācijas monitoringa vārti. "Getliņi EKO" valdes priekšsēdētājs Imants Stirāns, paskaidroja, ka pie iebrauktuves poligonā tiek pārbaudītas visas automašīnas, un transportu aiztur, ja radiācijas līmenis pārsniedz pieļaujamo.

Latvijas biedrības Černobiļa piemiņas zīme - Sputnik Latvija
Černobiļas mācība: Latvija atceras tos, kurš ar savas dzīvības cenu glāba pasauli

Aizturētajā kravā bija "Rīgas siltums" katlumājā Zasulaukā izmantotās šķeldas pelni. Ataicinātie speciālisti konstatēja, ka radioaktīvā cēzija koncentrācija tajos pārsniedz normu 4-6 reizes.

Kurināmais no Baltkrievijas tika ievests, ņemot vērā ārkārtas situāciju mežsaimniecībā, kas tika izsludināta pērn lietavu dēļ — vietējie ražotāji nevarēja piegādāt šķeldu, un pasūtījumu saņēma uzņēmums "R Grupa". Saskaņā ar līgumu, importētājs sadarbosies ar "Rīgas siltums" līdz nākamā gada oktobrim.

"Rīgas siltums" valdes loceklis Raivis Elliņš paskaidroja, ka, pēc uzņēmuma domām, viens no šķeldas konteineriem ņemts no kādas radioaktīvas vietas. Viņš norādīja, ka turpmāk uzņēmums nepieņems kravu, kuras radiācijas līmenis pārsniedz līgumā norādīto normu, tātad nekādu draudu nav.

Pēc incidenta vairāk nekā mēnesi nestrādāja četrās katlu mājas Daugavgrīvā, Vecmīlgrāvī, Ziepniekkalnā un Zasulaukā. Nevienā no tām paaugstinātu starojuma līmeni neatklāja, tomēr darbiniekiem izsniedza radiācijas mērierīces un viņus speciāli apmācīja. Uzstādīti arī radiācijas vārti šķeldas piegādātāju kontrolei.

Фармакологические препараты в цехе упаковки в блистеры в лабораторно-промышленном комплексе - Sputnik Latvija
Beļģijā sāk izdalīt joda tabletes kodolkatastrofas gadījumam
Sešus mēnešus "Rīgas siltums" tiks monitorēts. Valsts vides dienests ar tādu situāciju līdz šim nav saskāries, tāpēc sācis pārbaudi, lai konstatētu, vai šāds gadījums nav bijis sistemātisks.  Radiācijas drošības centrs "Rīgas siltumam" ieteicis kravu pirms izmešanas "Getliņos" sajaukt ar parastiem pelniem, lai koncentrācija būtu mazāka. Ekonomikas ministrs tādu padomu uzskata par nepareizu.

"Drīzāk jādemonstrē skaidra atbilde, ka tas notika tādēļ un tādēļ, kas ir izcelsme, kā radiācija tur varēja rasties, sadarbība ar trešajām valstīm. Jo radiācija nav joki, jo mēs zinām, kādas sekas tā var nest," — atzinis politiķis.

"Nekā personīga" noskaidrojis, ka šovasar paaugstināts radioaktīvais starojums atklāts vēl kādā privāta uzņēmuma kravā: 12. jūnijā "Getliņos" netika ielaists uzņēmuma "Rīgas enerģija" šķeldas pelnu konteiners, kurā atklāts tāds pats piesārņojuma līmenis kā "Rīgas siltuma" kurināmajā. "Rīgas siltuma" padomes priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko uzsvēra, ka šo gadījumu komentēt nevar, taču piebilda, ka šķelda tiekot pirkta no vieniem un tiem pašiem piegādātājiem.    

Ziņu lente
0