Korotčenko: Latviju savaldīs tikai sankciju uzpurnis

© Sputnik / Sergey MelkonovЖивая статуя на улице Старой Риги
Живая статуя на улице Старой Риги - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas valdība turpinās rusofobo kursu, ja netiks ietekmēta ar ekonomiskām metodēm, uzskata militārais eksperts Igors Korotčenko.

RĪGA, 4. septembris — Sputnik. Latvija var mainīt savu rusofobo politisko kursu, ja Krievija to ietekmēs ar ekonomikas palīdzību – pilnībā pārtrauks tranzītu cauri Baltijas valstu ostām, pārtrauks iegādāties Latvijas produktus, portālam Baltnews.lv pastāstīja militārais eksperts Igors Korotčenko.

Pēc viņa domām, vairs nav jēgas "kaunināt" Latviju par republikas valdības atklāto Krievijai naidīgo pozīciju.

"Viņi jau ir norāvušies no pavadas. Politkai jābūt gluži vienkāršai: pilnībā pārtraukt visu Krievijas kravu trazītu un to pārkraušanu Latvijas ostās," – paziņoja Korotčenko. Tāpat viņš uzskata, ka efektīvu rezultātu dotu lēmums pilnībā aizliegt Latvijas preču importu uz Krieviju.

"Tā kā Latvijā vajā krievus un tiesībsargus, jāievieš ekonomiskās sankcijas pret Latviju – pilnīgs embargo jebkādu Latvijas produktu, it īpaši šprotu piegādei. Lai sūta šprotes uz Eiropas Savienību, ja tās tur nopirks," – ieteica eksperts.

Korotčenko atgādināja, ka ASV prezidents Donalds Tramps sekmīgi izmanto ekonomiskos instrumentus, neskatoties ne uz kādiem sadarbības līgumiem.

"Vajag ar ekonomiskām metodēm, kā to pašlaik dara Tramps – noskaidro, kas ir kas mūsdienu pasaulē. Krievijai ir jāpaskaidro Latvijai, kas ir kas," – atzīmēja eksperts.

Viņš uzsvēra: šodien Latvijai no Krievijas "jādabū barankas caurums".

"Tā būs labākā atbilde. Ja Latvija norāvusies no pavadas, tai jāuzvelk ekonomiskais uzpurnis. Sankciju uzpurnis," – viņš secināja.

Pēc PSRS sabrukuma un republikas iestāšanās ES un NATO Latvijas valdība cenšas distancēties no padomju pagātnes un nostāda Maskavu "agresora" lomā; iedzīvotāju pārliecināšanas metodes bieži vien absolūti neatbilst demokrātijas principiem, nonāk līdz politiķu atklāti rusofobiem izteikumiem, Krievijas apsūdzēšanai par propagandu, līdz mediju ierobežošanai un Krievijas pilsoņu "melnajiem sarakstiem".

Akcija krievu skolu aizsardzībai Rīgā - Sputnik Latvija
Krievus sadzirdējuši: ANO komiteja iesaka Latvijai pārskatīt skolu reformu

Spiedienu jūt arī krievu valoda. Latvijas Izglītības un zinātnes ministrijas programma paredz līdz 2021. gadam pārvest uz mācībām latviešu valodā visas mazākumtautību skolas. Krievu valodā būs iespējams mācīties tikai literatūru, kā arī ar kultūru un vēsturi saistītus priekšmetus. Pat privātajās augstskolās tiek aizliegtas studijas krievu valodā.

Cita starpā Latvijā saglabājies nepilsonības institūts. Nepilsoņi ir bijušie PSRS pilsoņi, kuri pēc Latvijas neatkarības iegūšanas palikuši Latvijā, taču viņu senči nav dzīvojuši republikā līdz 1940. gadam. Pārsvarā tie ir krievvalodīgie. Nepilsoņi ir Latvijas pastāvīgie iedzīvotāji ar ierobežotām tiesībām. Patlaban Latvijā dzīvo aptuveni 250 tūkstoši nepilsoņu.

Krievija jau vairākkārt centusies piesaistīt starptautisko organizāciju, piemēram, EDSO uzmanību krievvalodīgo stāvoklim Latvijā un citās Baltijas valstīs. Krievijas ĀM aicina Baltijas valstis likvidēt kaunpilno nepilsonības institūtu.

Ziņu lente
0