Onkologs: agrīnai vēža diagnosticēšanai onkoloģija ir jāzina visiem ārstiem

© Sputnik / Alexey Malgavko / Pāriet pie mediju bankasMedicīnas studenti
Medicīnas studenti - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vēzis ir otrs nāves iemesls Latvijā uzreiz pēc sirds un asinsvadu slimībām.

RĪGA, 31. augusts — Sputnik. Visiem medicīnas studentiem jāmācās onkoloģija, kā arī jānoliek ieskaites un eksāmenus par šo tematu, paziņoja onkologs Aleksandrs Derjabo LTV7 raidījuma "Punkti virs i" ēterā.

Tikai tad, pēc viņa domām, varēs runāt par savlaicīgu vēža diagnosticēšanu.

"Manuprāt, ceturtajā kursā visiem medicīnas studentiem jābūt onkoloģijas ieskaitei. Piektajā kursā — ieskaitei ar atzīmi, savukārt sestajā — valsts eksāmenam," uzskata Derjabo.

Latviešu zinātnieki piedalās jaunas vēža ārstēšanas metodes izstrādē - Sputnik Latvija
Latviešu zinātnieki piedalās jaunas vēža ārstēšanas metodes izstrādē

Viņš atzīmēja, ka šāda scenārija gadījumā jābūt gan onkoloģijas nodaļai, gan profesoram, kā arī mācību grāmatām. Tiesa, atzīst doktors, pēdējā onkoloģijas mācību grāmata Latvijā tika izdota 1999. gadā.

"Šī problēma jau ilgu laiku netiek risināta… Taču tā ir jāsāk risināt. Jābūt onkoloģijas raizēm. Jebkurā šaubīgā diagnozē var slēpties onkoloģija. Un kad no ceturtā kursa studentos tiek ielikta doma, ka onkoloģija ir otrais, pēc sirds un asinsvadu saslimšanām, nāves iemesls, attieksme būs cita. Visiem ir labi jāorientējas onkoloģijas diagnosticēšanā," uzskata Derjabo.

Nacionālais veselības dienests (NVD) ziņo, ka pērn ģimenes ārsti atklājuši vēzi agrīnajā — pirmajā vai otrajā — stadijā 5030 pacientiem, kas ir par 269 cilvēkiem vairāk, nekā 2016. gadā. Tas ļāva savlaicīgi uzsākt ārstēšanu un panākt labākus rezultātus.    

Ziņu lente
0