"Ātrās palīdzības" vadība vienojusies ar ārstiem

© Sputnik / Sergey MelkonovМашина скорой помощи
Машина скорой помощи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Ātrās palīdzības" darbiniekiem palīdzēs atgriezties mājās pēc nakts dežūras uz Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta rēķina.

RĪGA, 30. augusts – Sputnik. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta vadība (NMPD) vienojusies ar arodbiedrību, ka, mainot "ātrās palīdzības" brigāžu darba grafiku reģionos, darba devējs nodrošinās darbinieku nogādāšanu mājās laikā, kad nekursē sabiedriskais transports, pastāstīja dienesta vadītāja Liene Cipule LTV ēterā.

Ātrās palīdzības mašīna. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Veselības ministrija plāno palielināt ātrās palīdzības ierašanās laiku reģionos

Līdz ar to, pēc viņas sacītā, arodbiedrības uzsākto strīda interešu procedūru var uzskatīt par izbeigtu. 

Viņa pastāstīja, ka galvenā prasība – lai cilvēki spētu nokļūt mājās – ir izpildīta, taču, lai tā tiktu iekļauta kolektīvajā līgumā, to bija jāsaskaņo Veselības ministrijai, un trešdien izdevās panākt vienošanos šajā jautājumā.

Kādas būs izmaksas, pagaidām grūti teikt, jo nav zināms, cik darbinieku izmantos šādu iespēju. Atsevišķos reģionos mediķi pat pauda vēlmi dežurēt līdz 20:00, nevis līdz 22:00, kā to šobrīd paredz saīsinātais grafiks. NMPD vadītāja ir gatava dot tam piekrišanu ar nosacījumu, ka konkrētajā "ātrās palīdzības" stacijā tiks saglabāta iespēja nodrošināt savlaicīgu palīdzību pacientiem.

Turklāt dienesta vadība izpētīja un apkopoja informāciju par brigāžu ierašanās laiku pie pacientiem un konstatēja, ka atteikšanās no nakts dežūrām vairākās vietās neved pie termiņa palielināšanās, kura laikā pie slimnieka ierodas brigāde no cita rajona – arī tas tiks izskaidrots arodbiedrībai, pateica Cipule.

Neatliekamās palīdzības dienests - Sputnik Latvija
Arodbiedrība: ātrās palīdzības brigāžu samazināšana novedusi pie konfliktiem ar pacientiem

"Atrās palīdzības" brigāžu darba laiks kopš augusta vidus samazināts trijos Latgales rajonos. Rundēnu (Ludzas novads) "ātrās palīdzības" darbinieki, Varakļānos un viena no 4 mediķu brigādēm Rēzeknē nestrādās diennakts režīmā, izbraucot uz izsaukumiem tikai dienā. Nakts izsaukumus turpinās apkalpot citas apkaimē esošās brigādes.

NMPD vadība apgalvo, ka pacienti brigāžu darba organizācijas pārmaiņu rezultātā necietīs. Vēl jūnijā Cipule pastāstīja, ka tieši dienā tiek apkalpoti 80% no visiem izsaukumiem, tādēļ no plānotajām izmaiņām izsaukumu skaits naktī, rēķinot uz katru dežurējošo brigādi, gandrīz nekļūs lielāks.

Ziņu lente
0