Latvijas prezidents paskaidroja, kādēļ nebrauks strādāt uz krievvalodīgu pilsētu

© Foto : Ieva Cika/LETAПремьер-министр Марис Кучинскис (слева) на встрече с президентом Раймондсом Вейонисом
Премьер-министр Марис Кучинскис (слева) на встрече с президентом Раймондсом Вейонисом - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida uz mēnesi pārvācās strādāt uz lielākoties krievvalodīgo Narvas pilsētu; Latvijas vadība nav gatava sekot viņas piemēram.

RĪGA, 30. augusts – Sputnik. Latvijas prezidents Raimonds Vējonis un premjerministrs Māris Kučinskis nevar iedomāties, kas varētu viņiem likt pārvākties strādāt no Rīgas uz citu pilsētu, kā to izdarījusi viņu igauņu kolēģe Kersti Kaljulaida, raksta avīze Dienas Bizness.

Pērnā gada beigās Kaljulaida Jaungada intervijā telekanālam ETV+ solīja uz mēnesi pārvākties strādāt uz Narvu, lai parādītu, ka "igauņu kopiena, igauņu sabiedrība sastopama Narvā, vērtē Narvu". Narvā 96% iedzīvotāju uzskata par dzimto krievu valodu.

Керсти Кальюлайд - Sputnik Latvija
Igaunijas prezidente sola ar krievvalodīgajiem sarunāties krieviski

Prezidente izpildīja doto solījumu, un otrdien, 28. augustā, pārvācās uz Narvu. Pirmajā uzturēšanās dienā Narvā Kersti Kaljulaida tikās ar pilsētas vadību un pilsētas domes deputātiem. Tāpat prezidente pastaigāja pa promenādi, kur parunāja ar Narvas iedzīvotājiem krievu valodā. Vietējie iedzīvotāji ieteica viņai veidot labas kaimiņattiecības ar Krieviju, un Igaunijas vadītāja piekrita, ka cilvēkiem tas ir svarīgi.

Latvijas vadība prezidenta Raimonda Vējoņa un premjerministra Māra Kučinska personā sekot Kersti Kaljulaidas piemēram un pārvākties uz mēnesi pastrādāt uz lielākoties krievvalodīgajām Latvijas pilsētām, piemēram, Daugavpili vai Krāslavu nav gatavi.

Vējonis paudis, ka pirmām kārtām jānovērtē izdevumi – darbinieku pārvākšanās, ēku pielāgošana. "Vai situācijā, kad ir daudz citu valstiski nepieciešamu vajadzību, efektīvāk nebūtu ieguldīt citās jomās, piemēram, izglītībā?" — pateica Vējonis.

Pēc prezidenta sacītā, viņam nav problēmu aizbraukt, piemēram, uz Daugavpili vai Krāslavu, taču, pēc viņa domām, reģionālās vizītes ir daudz efektīvāks risinājums.

Kučinskis piebilda, ka nevar iedomāties, ka viņa darbs tiktu pārcelts uz citu pilsētu – tas būtu tas pats, kā, piemēram, vadīt valsti Twitter vietnē. Viņš pieļauj, ka atsevišķos gadījumos var padomāt par iestāžu pārcelšanu uz reģioniem, ja starp tām ir iespējama komunikācija neklātienē.

Ziņu lente
0