Rīgas tiesa atbrīvo no apcietinājuma nacionālo mazākumtautību aizstāvi Gapoņenko

© Sputnik / Sergey MelkonovRīgas tiesa atbrīvojusi no apcietinājuma tiesību aizstāvi Aleksandru Gapoņenko
Rīgas tiesa atbrīvojusi no apcietinājuma tiesību aizstāvi Aleksandru Gapoņenko - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Nepilsoņu kongresa" priekšsēdētājs, nacionālo mazākumtautību tiesību aizstāvis Aleksandrs Gapoņenko iznācis brīvībā.

RĪGA, 23. augusts — Sputnik. Rīgas tiesa atbrīvojusi no apcietinājuma tiesību aizstāvi Aleksandru Gapoņenko, kurš tika arestēts šī gada pavasarī.

Izejot no tiesas nama, Gapoņenko tikās ar tiem, kas ieradās uz viņa atbalsta piketu, un ar žurnālistiem un atbildēja uz dažiem jautājumiem.

"Liels paldies par to, ka atbalstījāt mani, tikai kad esam vienoti, mēs esam neuzvarami," pateica Gapoņenko.

Tiesību aizstāvis paziņoja, ka pēc dažiem cietumā aizvadītiem mēnešiem jūtas slikti, un viņam nepieciešamas dažas dienas, lai atgūtos. Viņš paskaidroja, ka pagaidām nezina, kad notiks viņa lietas izskatīšanas sēde, visticamāk, viņam būs komunicēšanas ierobežojumi, taču kādi tieši, pagaidām viņš nezina.

Tāpat viņš pastāstīja, ka nebija gaidījis, ka tiesa izmainīs viņam soda mēru, kas nav saistīts ar apcietinājumu.

"Es nebiju gaidījis, es domāju, ka man paredzēts krusta ceļš, kas es pabeigšu savu ceļu cietumā un būšu moceklis. Labi, ka tas nenotika," pateica Gapoņenko.

Viņš tāpat pastāstīja, ka izmeklēšana viņu cietumā pratinājusi un centās novest pie pašnāvības.

"Es domāju, ka mana pieredze nāks par labu ne tikai Latvijas krieviem, bet arī visiem krieviem, kas atrodas svešās zemēs, visiem krieviem Krievijā, kuri man palīdzēja, un es domāju, ka arī turpmāk palīdzēs," noslēgumā pateica Gapoņenko.

Pikets Gapoņenko atbalstam - Sputnik Latvija
Gapoņenko lieta nodota prokuratūrā, 23. augustā notiks pikets

Drošības policija aizturēja "Nepilsoņu kongresa" priekšsēdētāju, mazākumtautību tiesību aizstāvi Aleksandru Gapoņenko 20. aprīlī. Dienu vēlāk tika sankcionēts viņa arests uz diviem mēnešiem. Tiesa atteicās mainīt drošības līdzekli.

Gapoņenko izvirza apsūdzību pēc trim Krimināllikuma pantiem: 78. pants — nacionālā naida kurināšana, 80. pants — darbības rosināšana pret Latviju, 81. pants — palīdzības sniegšana ārzemju valstij tās darbībā pret Latviju.

Gapoņenko uzskata, ka viņa arests ir DP mēģinājums atriebties par krievu iedzīvotāju tiesību un brīvību pārkāpumu kritiku, kā arī apturēt viņa uzsākto materiālu vākšanu par mazākumtautību genocīdu Latvijā. Viņš norāda, ka viņam nav nekādu cerību uz taisnīgu tiesu Latvijā — valdība un Iekšlietu ministrija cenšas ietekmēt tiesu. Šī iemesla dēļ Gapoņenko vērsies Starptautiskās kriminālās tiesas prokuratūrā, kurā lūdz novērst vajāšanu no Drošības policijas puses.    

Ziņu lente
0