Politika

Āboltiņa: neviena partija neiegūs vairākumu Saeimā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Solvita Āboltiņa piedāvā politiķiem atlikt malā domstarpības, savukārt vēlētājiem – skatīties nevis uz saukļiem, bet gan uz darbiem.

RĪGA, 23. augusts — Sputnik. Bijusī politiķe un bijusī "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa Latvijas Televīzijas raidījuma "Rīta panorāma" ēterā atzīmēja, ka, neskatoties uz viņas aiziešanu no politikas, viņai "nekad nebūs vienalga, kas notiek valstī".

Pagājušajā rudenī Āboltiņu izslēdza no partijas par komentāriem un uzvedību laikā, kad "Vienotība" apsprieda ekonomikas ministra aizvietošanas iespējamību. Drīz pēc tam viņa atgriezās strādāt ĀM, un nesen tika norīkota Latvijas vēstnieka amatā Itālijā.

Политическая партия Согласие - Sputnik Latvija
Politika
Dombrovskis cer, ka jaunajā Saeimā "Saskaņai" nebūs nepieciešama koalīcija

"Esmu aizvadījusi politikā 18 gadus un ar bažām sekoju līdz notiekošajam. Šaubu nav — parlaments tiks ievēlēts, un šiem cilvēkiem nāksies četru gadu garumā pieņemt lēmumus. Taču tagad pat vispieraudzējošākie politologi ir uzmanīgi savās prognozēs, pārāk neskaidra ir situācija. Līderu daudz, taču nevienam no viņiem nav acīmredzama izrāviena. Turklāt daudzas partijas balansē uz 5% robežas. Tas nozīmē, ka jaunais parlamenta sastāvs varētu būt sadrumstalots, un tam būs grūti pieņemt lēmumus," pieļauj Āboltiņa.

Partiju skaitā, kuras "balansē uz 5% robežas", ir arī Āboltiņu padzinusī "Vienotība", kura šajās vēlēšanās uzstājas ar nosaukumu "Jaunā Vienotība": saskaņā ar jūlija aptaujas rezultātiem, partijas reitings sastāda 2,9%.

Kopumā Saeimas vēlēšanām sarakstus iesniegušas sešpadsmit partijas. Pēc Āboltiņas domām, tik liels skaits liecina par politisko neprofesionālismu.

"Uzsvars uz konkrētām personālijām un naids vienam pret otru noved pie tā, ka viena partija karo ar otru, savukārt iegūst no tā trešā. Jāliek nesaskaņas pie malas, jo citādāk strīdi turpināsies arī pēc vēlēšanām, savukārt savstarpējus lēmumus pieņemt būs ļoti grūti," stāsta viņa.

Latvijas premjerministrs Māris Kučinskis - Sputnik Latvija
Politika
Kučinskis: Lembergs neietekmē ZZS, taču dažkārt sniedz labas idejas

Āboltiņa atzīmēja, ka tas ir normāli, kad politiķi sola vairāk, nekā spēj izdarīt. Taču derētu aizdomāties, cik reāls ir solītais. Turklāt tagad ļoti daudzi politiskie piedāvājumi balstās uz skaļiem paziņojumiem:

"Noliedzam visu veco un būvējam jaunu. Oktobra revolūcija arī lauza visu veco. Taču salauzt visu ir viegli. Bet, lai uzbūvētu jaunu, jāizanalizē piedāvājumi, jāskatās, ko partija darījusi līdz šim, un vai šie cilvēki spēs uzbūvēt jaunu mūsdienīgu valsts pārvaldi," piedāvā viņa.

Bijusī politiķe uzskata, ka vēlēšanās neviena partija nespēs iegūt absolūto vairākumu.

"Domāju, ka tas nav pa spēkam pat divām partijām. Tādēļ gan valdība, gan Saeima varētu būt sadrumstalotas," pateica Āboltiņa.    

Ziņu lente
0