Apinis: ekonomisko krīzi Latvijā uz saviem pleciem iznesa sievietes-mediķi

© Sputnik / Sergey MelkonovMedicīnas darbiniece
Medicīnas darbiniece - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tā kā lielākā daļa medicīnas darbinieku ir sievietes, niecīgās algas medicīnā ir gluži vienkārša diskriminācija pēc dzimuma pazīmes, uzskata Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis.

RĪGA, 23. augusts — Sputnik. Mazās ārstu un medmāsu algas Latvijā ir gluži vienkārša sieviešu diskriminācija, uzskata Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis. Par to viņš uzrakstīja Twitter.

"Tas, ka Latvijā valsts vismazāk maksā ārstiem (ārstēm) un māsiņām vienkāršoti saucas SIEVIEŠU DISKRIMINĀCIJA. Bez tam tieši uz šo sieviešu pleciem tika iznesta 2008.-2010. gada ekonomiskā krīze ar 20-30% algu samazinājumu medicīnas darbiniekiem," uzrakstīja Apinis.

​Tvītam pievienota tabula, kurā redzams, ka Latvijā sieviešu daļa ārstu vidū pārsniedz 74% — tas ir augstākais rādītājs ESAO valstu vidū. Pēc Apiņa sacītā, ja ņem vērā arī citu medicīnisko personālu, tad kopumā medicīnā strādā vairāk nekā 80% sieviešu.

Kā atzīmēja Ārstu asociācijas vadītājs, pedagogu vidū šī proporcija ir vēl lielāka, un tieši šajās profesijās algas krīzes gados samazinājās visvairāk.

​Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, astoņi no desmit jaunajiem ārstiem uzreiz pēc augstskolas pabeigšanas taisās braukt strādāt uz Vāciju.

Zemās darba algas dēļ valsts medicīnas iestādēm ir liels medicīniskā personāla trūkums, tikmēr ārstu un medmāsu skaits turpina samazināties.

Kaut gan naudu aizsardzības budžeta palielināšanai Latvijas valdībai atrodas izdodas, ar medicīnu situācija ir daudz sliktāka: Latvija atrodas trešajā vietā no beigām ES valstu vidū pēc veselības aprūpes finansējuma.

Paredzamais cilvēka mūža ilgums valstī ir viens no zemākajiem Eiropas Savienībā.    

Ziņu lente
0