Latvijas vīns: rabarberu dzirkstošais – sausais vīns latviešu gaumē

© Фото Томс НордеОригинальные вина Abavas могут считаться новыми визитными карточками Латвии
Оригинальные вина Abavas могут считаться новыми визитными карточками Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Augustā Arlavciemā Tukuma rajonā svinīgi atklāts ģimenes vīna darītavas Abavas vīnu pagrabs un bārs.

RĪGA, 19. augusts — Sputnik, Simona Aleksejeva. Astoņu pastāvēšanas gadu laikā zīmols ieguvis sekmīga vietējā ražotāja titulu un paplašinājis sortimentu līdz 22 dzērieniem no Latvijā augušām ogām un augļiem.

Ideja atklāt pašiem savu vīna darītavu dzīvesbiedriem Mārtiņam un Lienei Barkāniem ienāca prātā pirms 10 gadiem. Ceļojot pa Toskānu viņi aizrāvās ar vīna darīšanu un izlēma ķerties pie skaistā biznesa Latvijā. Zīmolu Abavas viņi dibināja 2010. gadā, ieguldīja kompānijā ģimenes ietaupījumus un saņēma Altum un eirofondu finansējumu.

© Фото Томс НордеĢimenes vīndarītavas saimnieki Mārtiņš un Liene Barkāni
Владельцы семейной винодельни Мартиньш и Лиене Баркансы - Sputnik Latvija
Ģimenes vīndarītavas saimnieki Mārtiņš un Liene Barkāni

Mārtiņš un Liene iestādīja savus vīnogulājus šim nolūkam nopirktā zemes gabalā Abavas upes ielejā trīs kilometru attālumā no Sabiles. Skaidrs, ka vīnogu audzēšanai Latvijas kaprīzajos klimatiskajos apstākļos piemīt zināmas izaicinājuma un eksperimentu nianses. Vairāki gadi pagāja, pirms dēsti deva vīna ražošanai piemērotu ražu. Tāpēc biznesa sākumā zīmola saimnieki sāka apgūt Latvijai tradicionālākus dzērienus no vietējiem augļiem un ogām. Lietā tika liktas zemes, avenes un dažādi augļi. Firmas etiķete Abavas ar graciozo spāri pamazām sāka greznot upeņu deserta vīna, karstvīna, sausā un pussaldā ābolu vīna un sidra, kā arī stipro dzērienu pudeles. Starp citu, spārīte nesa vīna darītājiem laimi – viņi izcīnīja uzvaru konkursā "Gada zīmols 2017", kurā pārspēja citus Latvijas zīmolus.

© Фото Томс НордеĢimenes vīna darītavas Abavas sortimentā ir 22 pozīcijas - no ābolu sidra līdz stipriem dzērieniem
В ассортименте семейной винодельни Abavas 22 позиции - от яблочного сидра до крепких напитков - Sputnik Latvija
Ģimenes vīna darītavas Abavas sortimentā ir 22 pozīcijas - no ābolu sidra līdz stipriem dzērieniem

Par īstu ģimenes lepnumu kļuva rabarberu dzirkstošais vīns – atsvaidzinošs maigi rožains dzēriens ar patīkamu skābenu noti. Šodien Abavas izgudrojums aizvien biežāk tiek pasniegts augstākās sabiedrības pasākumos ārvalstu sauso vīnu vietā – efektīgi, neparasti un patriotiski. Rabarberu dzirkstošais ātri kļuva par vienu no valsts jaunajām vizītkartēm.

Zīmola jaunais hits – oriģināls dzirkstošais vīns "Āboli apiņos", kura garšā ābolu svaigumu ieskauj apiņiem raksturīgais rūgtums. Šodien Abavas vīnus pasniedz daudzos Latvijas restorānos – zīmols aktīvi sadarbojas ar someljē un pamazām iekaro pielūdzējus ārzemēs. Vīna darītavas produkcija jau tiek eksportēta uz 10 Eiropas valstīm, un zīmola īpašnieki ir apņēmušies sarakstu paplašināt.

© Фото Томс НордеUzsākt vīna ražošanu zīmola saimniekus iedvesmojis ceļojums uz Itāliju
На виноделие хозяев бренда вдохновила поездка в Италию - Sputnik Latvija
Uzsākt vīna ražošanu zīmola saimniekus iedvesmojis ceļojums uz Itāliju

Mārtiņš Barkāns stāsta, ka uzņēmums realizē aptuveni 100 tonnas dažādu dzērienu gadā, un 2018. gadā laikapstākļi tā iepriecinājuši, ka saimnieki plāno palielināt ražošanas apjomus. Ar vietējo vīnu bagātīgo klāstu iespējams iepazīties vīna darītavas degustāciju zālē un bārā Arlavciemā.

Ceļš no Rīgas līdz vīna darītavai ilgst nepilnu stundu, un degustāciju zāles priekšrocības atklājušās ātri. Liene Barkāne atzina, ka uzņēmuma izdevies bagātināt tūrisma maršrutu pa Kurzemi ar jaunu unikālu pieturas punktu – vietu, kur ikviens var nogaršot Latvijā ražotos vīnus un uzzināt, kā tie radīti. Šeit zīmola firmas veikalā iespējams arī iegādāties iepatikušos dzērienus.

© Фото Томс НордеPašlaik zīmols Abavas realizē 100 tonnu dzērienu gadā
Сегодня бренд Abavas реализует 100 тонн напитков в год - Sputnik Latvija
Pašlaik zīmols Abavas realizē 100 tonnu dzērienu gadā
Ziņu lente
0