Olimpiāde kļūst tuvāka: Sigulda gatava uzbūvēt olimpisko ciematu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Siguldas pašvaldība gatavojas Ziemas Olimpiādes 2026 uzņemšanai – trasi apskatīja vācu projektētāji, olimpiskā ciemata vieta jau ir izvēlēta.

RĪGA, 15. augusts — Sputnik. Siguldas kamaniņu un bobsleja trasi iespējams restaurēt tā, lai viņa būtu derīga bobsleja četrinieku sacensībām un atbilstu Ziemas Olimpiādes rīkošanas prasībām 2026. gadā, pastāstīja trases direktors Dainis Dukurs ziņu raidījuma ēterā telekanālā LNT.

Par to paziņoja savas vizītes laikā Siguldā vācu inženieri-projektētāji.

"Tā labā ziņa ir, ka viņi apstiprināja, ka šī trase ir pārbūvējama, lai šeit varētu sacensties bobsleja četrinieki. Otra labā ziņa, ka viņi uzņēmās šo pirmās daļas izpēti — skiču projektu, aprēķinus — sagatavot līdz septembra beigām, ko iesniegt Starptautiskās olimpiskās komitejas Ģenerālajā asamblejā, lai Stokholma kopā ar Siguldu nokļūtu tā saucamajā īsajā sarakstā kā pretendenti uz olimpisko spēļu rīkošanu," pateica Dukurs.

Olimpiskie gredzeni - Sputnik Latvija
Latviešus lūdz steidzami uzbūvēt olimpisko trasi Phjončhanā

Situāciju vienkāršo tas, ka ar Siguldas trases izpētīšanu nodarbojās tās pašas kompānijas inženieri, kura nodarbojās ar tās projektēšanu 80. gados. Dukurs bija pārsteigts, ka šī kompānija joprojām aktīvi darbojas Vācijā, un tās arhīvā saglabājušies dokumenti par Siguldas trases projektēšanu. Cik valstij izmaksās trases rekonstrukcija, ziņots netiek.

Tāpat Sigulda paziņoja par gatavību uzbūvēt Olimpisko ciematu, ja Stokholma iegūs tiesības rīkot Ziemas Olimpiādi 2026. gadā. Šim mērķim vietējā pašvaldība gatava piešķirt 5,5 hektārus zemes, kura pieder evaņģēliski-luterāņu draudzei, kura piekritusi izskatīt teritorijas pārdošanas iespējamību.

Saskaņā ar plānu, teritorijā tiks uzcelts ap sešiem daudzdzīvokļu namu ar 120 apartamentiem sportistu, treneru, ārstu un citu nacionālo delegāciju pārstāvju izvietošanai Olimpiādes laikā.

Pagaidām pāragri spriest par to, vai ar vietējās pašvaldības līdzekļiem pietiks tik vērienīgiem darbiem, vai arī tomēr olimpiskā ciemata celtniecībai tiks iztērēti līdzekļi no valsts budžeta. Visticamāk, ar namu celtniecību nodarbosies privātuzņēmējs, kurš pēc Olimpiādes varēs pārdot dzīvokļus. Tehniskās un saimnieciskās apkalpošanas centru vēlāk varēs pārveidot bērnudārzos vai citās mācību iestādēs.

"Liela sportisku pakalpojumu zona jeb tā sauktā olimpiskā plaza, kur ir ļoti daudz pakalpojumi — ēdināšana, medicīna, informāciju komunikācijas, saimnieciskie jautājumi. Par šīs saimnieciskās plazas apmēru mēs vēl runājam," pastāstīja Siguldas attīstības aģentūras direktore Laura Skrodele.

Olimpiskā uguns un karogs - Sputnik Latvija
Tas nav joks: Latvija varētu uzņemt pie sevis Olimpisko uguni

Pēc Dukura sacītā, iespējamā Olimpiādes rīkošana Latvijā — tas ir "tik grandiozs notikums, ka mūsu valstij pašai jāatrod finansējums".

"Šīs investīcija nav tik briesmīgas, lai valsts no tām bītos. Otrs, domāju, ka labums gan valstij, gan Siguldai, gan sporta bāzei būtu ļoti liels. Ja veiksim rekonstrukciju, tad varēsim pretendēt gan pasaules un Eiropas čempionātiem, gan Pasaules kausa posmiem bobslejā un skeletonā. Tad Sigulda stabili iekļūs pasaules orbītā," saka Dukurs-vecākais.    

Ziņu lente
0