Psiholoģe: daudzi latvieši pārstājuši ticēt laulībai

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vecāku neoficiālās attiecības nekādā veidā neietekmēs bērna stāvokli, ja ģimenē valdīs mīlestība, uzskata psiholoģe Inese Ruka.

RĪGA, 14. augusts – Sputnik. Jaunie vecāki nesteidz reģistrēt savas attiecības, jo netic laulības institūtam biedējošā šķiršanās skaita dēļ, pastāstīja psiholoģe, Krīzes un konsultāciju centra "Skalbes" psihoterapeite, klīniskās psiholoģijas maģistre Inese Ruka radio Baltkom ēterā.

Здание Сейма Латвии - Sputnik Latvija
Petīcija par kopdzīves likumu izraisījusi apjukumu deputātu vidū

Saskaņā ar Eurostat datiem, 2016. gadā 40,9% Latvijas bērnu piedzima ārlaulībā. Tas ir mazliet zemāk par ES vidējo rādītāju, kur ārlaulībā piedzimst 43% bērnu, turklāt Igaunijā šis skaits vienāds 56%, savukārt Francijā – 60%. Statistiķi apgalvo, ka bērnu skaits, kuri piedzimst laulībā neesošiem vecākiem, pieaug katru gadu.

Pēc Rukas sacītā, vecāku neoficiālās attiecības nekādā veidā neietekmēs bērna stāvokli, ja ģimenē valdīs mīlestība.

"Bērni sāk saprast, ka viņu vecāki nav precējušies, tikai skolas gados, daži – bērnudārzā. Šāda izpratne rodas dažādu uzvārdu dēļ. Mammai viens, bērnam ar tēvu cits. Problēmas neradīsies, ja paši vecāki jūtas ērti tā dēvētajā kopdzīvē. Viņi viegli spēs to izskaidrot, un bērns neizjutīs stresu vai diskomfortu šī juridiskā termina dēļ," — paskaidroja psiholoģe.

Taču viņa atzīmēja, ka, ja vecāku viedokļi par oficiālo laulību atšķiras, tad tas varētu ietekmēt bērnu.

"Viss ir vienkārši – ja vecāki jūtās labi, tad arī bērns tā jūtās. Pat ja viņam kāds norādīs uz vecāku neoficiālajām attiecībām, tas neietekmēs viņa stāvokli. Galvenais ir pārliecība ģimenē. Šobrīd daudzi vecāki neredz jēgu laulībā. Pirmkārt, viņi ir pārliecināti, ka pats svarīgākais ir jūtas un attiecības. Un, otrkārt, neizraisa pozitīvu attieksmi pret laulības institūti šķiršanās skaits. Pēc principa "kādēļ precēties, ja tik daudz pāru pēc dažiem gadiem šķiras"," — paskaidroja Ruka.

Пара на велосипеде - Sputnik Latvija
Zinātnieki atklājuši laimīgas laulības noslēpumu

2016. gadā Centrālā statistikas pārvalde (CSP) pastāstīja par to, kā klājas pāriem, kuri iestājās laulībā 2001. gadā. Pēc 15 gadiem precēti palika 60% pētāmo pāru, gandrīz 33% jau šķīrās, savukārt 7% laulību beidzās sakarā ar partnera nāvi. Visbiežāk šķiršanās tika reģistrētas pēc 4-7 gadiem kopš oficiālās laulības sākuma; šķīrušies no diviem līdz četriem procentiem pāru ik gadu.

Gandrīz 26% pāru nav bērnu, 35% — viens bērns, 30% pāru – divi bērni, savukārt pie trim un vairāk bērniem tikuši 9,5% ģimeņu. Taču 10% pāru pirms kāzām jau bijuši kopīgi bērni.

Ziņu lente
0