Latvijā nestrādā gandrīz 60 000 ekonomiski aktīvo iedzīvotāju

© Pixabay / ChronomarchieПустой кошелек
Пустой кошелек - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jūlija beigās bezdarba līmenis Latvijā tomēr samazinājies salīdzinājumā ar Nodarbinātības valsts aģentūras statistiku šī gada jūnija nogalē.

RĪGA, 11. augusts — Sputnik. Nodarbinātības valsts aģentūras dati liecina, ka reģistrētais bezdarbs Latvijā šī gada jūlija beigās sasniedzis 6,4% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, vēsta Mixnews.lv.

Atzīmēts, ka šī gada jūlija beigās Nodarbinātības valsts aģentūrā bija reģistrēti 58 888 bezdarbnieki – par 231 cilvēku mazāk nekā jūnija nogalē, kad aģentūrā bija reģistrēti 59 119 bezdarbnieki.

График на компьютере - Sputnik Latvija
Latvijas IKP pieaugs, bezdarbs saruks, bet algas - palielināsies

Lielākais bezdarbnieku skaits vērojams Latgalē – 14,7%, savukārt Rīgas reģions var palepoties ar zemāko bezdarba līmeni Latvijā – 4,2% bezdarbnieki. Zemgalē bezdarbs jūlija beigās sasniedza 5,8%, Vidzemē – 6,4%, Kurzemē – 7,1%.

Pašā Latvijas galvaspilsētā šī gada jūnija beigās bezdarbs sastādīja 4%, jūlija beigās – jau 4,1%.

Iepriekš vēstīts, ka Eiropas Savienības socioloģisko pētījumu "Eurobarometer" dati liecina: 50% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka bezdarba problēma valstī ir prioritāra. Taču Latvijas Darba devēju konfederācijas sociālo lietu eksperts Pēteris Leiškalns informēja, ka bezdarbs Latvijā saistīts ar zemu darba samaksu.

Darbs vai atbalsts

Latvijas iedzīvotāji, kuri, spriežot pēc aptauju datiem, baidās palikt bez darba, patiesībā izvēlas nestrādāt nemaz, nekā strādāt par nelielu algu, paziņoja eksperts. Viņš piezīmēja, ka cilvēki neuzskata darbu par rentablu un dzīvo uz pabalsta rēķina.

Pašnāvība - Sputnik Latvija
Lietuva un Latvija – pirmajā trijniekā ES pašnāvību skaita ziņā

Jāpiebilst, ka Latvijā pabalsta saņemšanai nepieciešams bezdarbnieka statuss, ko piešķir Nodarbinātības valsts aģentūra. Obligāts nosacījums: kopējais darba stāžs – vismaz viens gads, un nepieciešamas sociālās iemaksas par šo periodu.

Pabalsta apjoms tiek aprēķināts atbilstoši apdrošināšanas (darba) stāžam, ņemot vērā ienākumus, no kuriem veiktas iemaksas bezdarba gadījumam.

No 2017. gada 1. aprīļa ieviests papildu nosacījums – obligātie apdrošināšanas maksājumi vismaz 12 mēnešu laikā pēdējo 16 mēnešu periodā kopš bezdarbnieka statusa noteikšanas.

Ziņu lente
0